Selamlar, araç 2012 model Renault Megane 3 1.5 dCi EDC, şu an 218.000 kmde. Yaklaşık iki hafta önce uzun yola çıktığımda dikiz aynasından fark ettim durumu. Özellikle gaza yüklendiğimde ve sabahları soğuk motorda ilk çalıştırmada arkadan bariz bir şekilde duman geliyor. Tam olarak egzozdan mavi duman atıyor ne yapmalıyım gerçekten çaresiz kaldım. Şehir içi düşük devirde seyrederken pek belli olmuyor ama devir 2500-3000 üzerine çıktığında veya yokuş yukarı yüke bindiğinde arkası resmen sis bulutuna dönüyor.
Geçen gün bizim sanayide bir ustaya götürdüm, yağ çubuğunu çekti baktı, seviye minimumun altına düşmüş. Son bakımdan bu yana yaklaşık 3000 km yaptım ve 1.5 litreye yakın yağ eksiltmiş araba. Usta motor yağ yakıyor dedi ama nokta atışı teşhis koyamadı. Turbo borusunu söküp baktığımızda içinde taze yağ birikintisi gördük. Usta ilk etapta PCV valfi (karter havalandırma valfi) tıkandığı için basınç yapıp yağı emmeye basıyor olabileceğini, ya da turbo mili boşluk yaptığı için salyangozdan egzoza yağ kaçırdığını söyledi. Ancak supap lastikleri sertleştiyse ya da segmanlar aşındıysa silindirlerin içine yağ sızıyordur, kapağı sökmeden net bir şey diyemem deyip kafamı daha da karıştırdı.
Şimdi sırf bu belirsizlik yüzünden komple motor rektifiyesine girmek istemiyorum. Arabanın gidişinde, çekişinde çok büyük bir düşüş yok ama bu şekilde binmeye devam edersem katalitik konvertör tıkacak diye de korkuyorum. Aranızda bu kmlerdeki 1.5 dCi motorlarda benzer sorun yaşayan var mı? Masrafı büyüütmeden önce kompresör testi mi yaptırmalıyım yoksa direkt turboyu söküp revizyona mı göndereyim? Egzozdan mavi duman atıyor ne yapmalıyım, teşhis için izlemem gereken en mantıklı sıra nedir?