Dün akşam iş dönüşü 2016 model 1.6 TDI DSG Passat B8 aracımla kırmızı ışıkta durduktan sonra bir daha arabayı yürütemedim. Araç şu an 182.000 kmde, bugüne kadar bakımlarını hiç aksatmadan yaptırdım fakat durduk yere ekranda vites göstergesi yanıp sönmeye başladı. Vites kolunu D konumuna çekiyorum, ekranda D1 yazıyor gibi oluyor ama araç hiç tepki vermiyor, boştaymış gibi sadece motor devri yükseliyor. Geri vitese (R) aldığımda da durum aynı, araç kıpırdamıyor. Yolun ortasında kaldım, çekici çağırıp arabayı zor bela dükkanın önüne çektirdik. Ne yapacağımı şaşırdım, internette araştırırken burayı buldum, tam anlamıyla passat b8 dsg şanzıman vitese geçmiyo yardım arayışındayım.
Sabah ustayı çağırıp cihaz bağlattığımda hidrolik basınç kayıplarıyla ilgili arıza kodu verdi. Usta ilk etapta mekatronik beyni üzerindeki mekatronik basınç tüpü patlamış veya gevşemiş olabilir dedi. Yağ kaçırma ihtimalinden bahsetti ama alt tarafta gözle görülür bir sızıntı yoktu. İkinci bir ihtimal olarak selenoid valf tıkanması ya da şanzıman kartı üzerinde nemden dolayı oksitlenme yaşanmış olabileceğini, bu yüzden vites konum sensörü sinyali doğru okuyamadığı için sistemin kendini korumaya aldığını söyledi. Bana doğrudan komple mekatronik değişimi ve kavrama yenilemesi teklif etti, çıkardığı fiyat da neredeyse 50 bin TLyi buluyor.
Daha önce B8 kasada bu şekil bir vitese geçmeme veya basınç düşüklüğü sorunu yaşayan oldu mu? Komple mekatronik beyni değiştirmek yerine sadece güçlendirilmiş basınç tüpü ve conta kiti değişimiyle bu dertten kurtulan var mı aranızda? Sanayide her kafadan bir ses çıkıyor, kazıklanmak da istemiyorum. İstanbul Anadolu yakasında bu DSG işini hakkıyla yapan, nokta atışı arıza tespiti yapabilecek güvenilir bir şanzıman ustası tavsiyeniz varsa çok makbule geçer.