Beyler selam, 2015 model Megane 3 1.5 dCi aracım var, şu an 168.000 kmde. Geçen hafta kışlık lastikleri taktırayım diye bizim buradaki sanayide bir lastikçiye gittim. Jantları söktüler, yeni kışlıkları takıp balans yaptıktan sonra dükkandan çıktım. Yaklaşık 10-15 km sürdükten sonra kadranda pat diye sarı renkli uyarı lambası yandı. Benzinlikte durup havaları kontrol ettim, hepsini eşit 32 PSI bastım ama göstergedeki ışık bir türlü gitmiyor. Yol bilgisayarı menüsünden basılı tutup sıfırlamayı deniyorum, kaydoldu diyor fakat 2 dakika sürmeden ekran tekrar turuncu turuncu yakıyor ikazı.
Ertesi gün tanıdık bir oto elektrikçiye götürdüm arabayı. Otobeyine bilgisayarla bağlanıp OBD cihazı üzerinden arıza kodlarına baktık, sol arka tekerdeki TPMS sensörü iletişim kopukluğu uyarısı veriyordu. Usta jantı söküp baktığında sibop valfi kısmında hafif oksitlenme olduğunu söyledi, sprey sıkıp temizledi ama bilgisayardan hatayı silmemize rağmen sistem arızayı tekrarladı. Elektrikçi usta ya kışlık takarken levşeyle sensörü kırdılar ya da sensörün içindeki pil bitti diyor, sanayideki başka bir usta ise sigorta kutusu ve alıcı modül tarafına bakılması gerektiğini söyledi. Boşu boşuna kadranda yanan arıza lambasıyla gezmek sinirimi bozuyor.
Daha önce bu dertle uğraşan var mı? Bu lastik basınç sensörü söndürme işlemini cihazsız veya gizli menüden kalıcı olarak halletmenin bir yolu var mıdır, yoksa illa yeni sensör mü alıp kodlatmak lazım? Bir de beyinden bu sistemi komple kapatarak lastik basınç sensörü söndürme yaptırsam TÜVTÜRK muayenesinde ağır kusur olarak geçer mi? Tecrübeli arkadaşlardan tavsiye bekliyorum.