Bizim 2013 model 1.6 TDCi Ford Focus (185.000 km’de) son iki haftadır fıskiye konusunda canımı sıkmaya başladı. Direksiyon arkasındaki koldan cam yıkama tuşuna basıyorum, silecekler çalışıyor ama ön cama zerre su gelmiyor. İlk başta silecek suyu bitti sandım, kaputu açıp depoyu ağzına kadar doldurdum ama durum değişmedi. Düğmeye bastığımda sigorta kutusu tarafından röle sesi geliyor, kaput altındaki silecek pompası motoru da vızıldıyor yani sisteme elektrik ulaşıyor. Geçen hafta sanayideki elektrikçi ustaya gösterdim, kaputu açar açmaz Depoya ne koyuyorsun? diye sordu. Ben de yaz kış uğraşmamak için evdeki musluktan doldurduğumu söyledim. Usta da şebeke suyunun kireçli olduğunu, bu kirecin fıskiye memesi uçlarını ve hattaki check valf mekanizmasını tıkadığını, pompanın pervanesini de kireç tortusuyla kastırdığını söyledi.
Açıkçası ustaya tam inanamadım, alt tarafı su yani; deterjanlı mavi cam suyu ile çeşme suyu arasında bu kadar kısa sürede sistemi tıkayacak bir fark olur mu emin olamadım. Aklıma takılan ilk soru: Cam suyu yerine çeşme suyu konur mu gerçekten, yoksa bendeki sorun tesisattaki oksitlenme veya pompanın ömrünü tamamlaması gibi tamamen denk gelen mekanik bir arıza mı? Şu an depodaki suyu sirkeyle karıştırıp pompalayarak hattı temizlemeyi düşünüyorum ama kireç sökücü türevlerinin fıskiye valfi ve plastik rekorlara zarar vermesinden de çekiniyorum.
Daha önce benzer şekilde fıskiye kanalları tıkanıp iğneyle veya kimyasalla açmayı başaran var mı aranızda? Yoksa hiç uğraşmayıp direkt sıfır silecek pompası motoru ve yeni fıskiye uçları alıp komple hattı yenilemek mi gerekir? Yıllardır çevremde herkes musluktan dolduruyor, gerçekten cam suyu yerine çeşme suyu konur mu yoksa çeşme suyu kullanmak sanayi ustalarının dediği gibi uzun vadede fıskiye sistemini çöp eden bir hata mı? Deneyimi olanların tavsiyelerini bekliyorum.