Bizim 2016 model Ford Focus 1.5 TDCi araç var, şu an 142.000 kmde. Geçen hafta şehir dışına çıkıp geldikten sonra özellikle düşük hızlarda frene bastığımda sağ ön taraftan metal metala sürtüyormuş gibi çok tiz bir gıcırtı ve tırmalama sesi gelmeye başladı. Pedala hafif dokununca ses iyice belirginleşiyor, biraz sert basınca ses azalır gibi oluyor ama direksiyonda hafif bir titreşim de hissettirmeye başladı. Çevredeki birkaç kişiye sordum, kimi balata tozlanmıştır geçer dedi, kimi de usta edasıyla fren balatası bittiği sesinden anlaşılır mı olum direkt sanayiye git diski çizdirirsin diyerek kafamı iyice bulandırdı.
Dün bizim mahalledeki ustaya öylesine bir uğradım, tekeri sökmeden fenerle aradan baktı. Fren diski üzerinde hafif kılcal çizikler var ama balatanın et payını sökmeden net göremeyiz dedi. Araçta aşınma sensörü var mı yok mu onu da bilmiyorum, çünkü gösterge panelinde herhangi bir arıza lambası yakmadı. Acaba kaliper pimi mi takılı kaldı da tek taraftan dengesiz yedi, yoksa balatadaki ikaz sacı diske değmeye mi başladı emin olamadım. Fren hidrolik seviyesini kontrol ettim, min ile max arasında bir sorun yok gibi duruyor.
Açıkçası ustaya direkt teslim etmeden önce buradaki tecrübeli arkadaşlara sormak istedim. Gerçekten fren balatası bittiği sesinden anlaşılır mı, yoksa araya taş kaçması veya balatanın sıcaktan camlaşması gibi durumlar da bu tarz metalik sürtme sesi yapar mı? Eğer balatadansa kaliper pistonu falan temizletip direkt orijinal takımı takıp geçeceğim, tecrübesi olanlar bir el atarsa çok sevinirim.