Bizim 2014 model Renault Megane 3 1.5 dCi araç var, şu an 198.000 kmde. Geçen ay uzun yola çıkarken cam suyu bitti, benzinlikte antifrizli cam suyu kalmadığı için mecburen depoyu çeşme suyuyla fulledim. İlk zamanlar sıkıntı yoktu ama son 1 haftadır kolu çekiyorum, ön fıskiye memelerinden tek damla su gelmiyor. İşin garibi, silecekler çalışıyor ama direksiyon arkasındaki koldan bastığımda o silecek motoru sesini (vızıldamayı) hiç duyamıyorum. Aklıma takıldı, cam suyu yerine çeşme suyu konur mu yoksa kireçlenme yüzünden sistemi tamamen elime mi aldım?
Dün akşam bizim sanayideki elektrikçi ustaya uğradım. Usta önce direksiyon altındaki ve kaput içindeki sigorta kutusunu kontrol etti, pompa sigortası sağlam çıktı. Sonra sol davlumbazı biraz aralayıp su deposunun altındaki pompa soketlerine baktı. Soketin uçlarında hafif oksitlenme oluşmuş, muhtemelen çeşme suyundaki kireç ve tortu pompanın içindeki çekvalf mekanizmasını tıkamış ve motoru kitlemiş. Usta voltaj geliyor ama pompa kireçten dönmüyor, zorlandığı için sargısı da yanmış olabilir, yenisini takacağız dedi ve parça artı işçilik için epey yüksek bir fiyat çekti.
Ben şimdilik parçayı değiştirtmedim. Depoyu söküp kireç çözücü veya sirkeyle temizlesem, fıskiye memelerini de ince tel veya iğneyle açsam bu pompayı kurtarma şansım var mıdır? Bir de çeşme suyunun bu kadar kısa sürede sistemi tıkaması normal mi, araya kireç kırıcı bir bilye falan atan var mı? Daha önce böyle bir durumla karşılaşıp çözebilen varsa tecrübelerini paylaşırsa çok sevinirim.