Geçen hafta 2012 model 1.6 TDCi Ford Focus aracımla (şu an 218.000 kmde) uzun yola çıktıktan sonra hararet göstergesinin hafif hafif yükseldiğini fark ettim. Yolda durup kaputu açtığımda radyatör yedek su deposunda (genleşme kavanozu) antifriz seviyesinin minimumun altına düştüğünü gördüm. Üstüne su ekleyip yola devam ettim ama ertesi gün sabah soğuk motorda yağı kontrol edeyim derken yağ çubuğunu bir çektim, üstü sarımsı, krem rengi gibi köpük kaplanmış. Bayağı bildiğiniz mayonez kıvamında bir birikinti vardı. Kendi kendime yağ çubuğunda köpürme neden olur diye düşünürken vakit kaybetmeden sanayinin yolunu tuttum.
Sanayideki usta ilk başta kısa mesafe kullanımından dolayı nem yapmıştır, karter havalandırmadaki PCV valfi tıkalıysa buhar yapabilir dedi ve yağı değişelim dedi. Yağı ve filtreyi tazeledik, aracı birkaç gün kullandım ama durum değişmedi. Yağ çubuğunu her çektiğimde o köpürme yine var. Üstelik motor ilk çalıştırmada hafif tekleme yapıyor ve egzozdan sabahları yoğun beyaz duman atıyor. Termostat açık kalıyor desem kalorifer gayet güzel ısıtıyor, yani araç geç ısınmıyor.
Usta en son devirdaim pompası ya da silindir kapak contası kaçırıyor olabilir, kapağı söküp teste göndereceğiz dedi ama dünya para işçilik istiyor. Aranızda daha önce bu sorunu yaşayan var mı? Tam olarak yağ çubuğunda köpürme neden olur, conta yakmadan sadece EGR soğutucusu patlarsa da yağa su karıştırır mı? Başka bir ustaya götürmeden önce tecrübeli arkadaşların fikrini almak istedim, durduk yere motoru açtırmayalım.