2013 model 198 bin kmdeki Ford Focus 1.6 Ti-VCT aracımla geçen ay gece yolculuğunda önümü göremiyorum diye sanayiye elektrikçinin yanına gittim. Bizim orijinal H7 sarı halojenleri söküp yerine CSP çip dedikleri piyasadaki LED Xenon takımlardan taktık. Taktıktan hemen sonra kadranda arıza uyarısı verdi, sistem watt değeri düşük gelince araç far beyni akımı kesti ve farlar göz kırpmaya başladı. Usta tesisata Canbus dekoder modülü bağladı, soketteki hafif oksitlenmeyi zımparalayıp spreyle temizledi, sorunu çözdük ama önümüzdeki hafta TÜVTÜRK randevum var ve kafama takılan şeyler başladı.
Geçen gün sanayideki kaportacıya uğradım, far ayar cihazına yanaştırdık. Usta Bu ışık çizgisi tam düzgün çıkmıyor, ufuk çizgisi dağılıyor, tüvtürkteki elemanlar kusur yazar mı bilmem dedi. O da Mercek yoksa tam odaklama yapmaz, hafif kusurla geçen var ama ışık şiddeti ve desen yüzünden ağır kusur yazıp bırakan da çok oluyor diyerek aklımı bulandırdı. Zaten aracın arka aks tarafında bulunan mekanik far yükseklik sensörü de ufaktan sapıtıyor, direksiyon yanındaki yük ayar tuşuna basınca motorlar bazen geç tepki veriyor.
Gözüm korktu açıkçası, tecrübeli arkadaşlara sormak istiyorum. Bu şekilde Led xenon far muayeneden geçer mi yoksa hiç riske girmeyip muayene istasyonuna gitmeden önce sanayide orijinal halojen ampulleri geri taktırıp öyle mi gireyim? Merceksiz tasta LED takılıyken hafif kusurla geçen oldu mu, yoksa istasyondaki mühendisin insafına mı kalıyoruz? Ağır kusur yiyip tekrar harç ödemek ve sıra beklemek istemiyorum, fikir verirseniz sevinirim.