Elimde 2015 model 1.5 dCi Ford Focus var, araç şu an 210.000 kmde. Aracı geçen sene alırken arkadan ufak bir kazası olduğu ve sigortanın şişirmesinden dolayı ağır hasar kayıtlı, yani pert kayıtlı olduğunu bilerek uygun fiyata kapatmıştım. Geçen hafta dur-kalk trafikte giderken aniden motor arıza lambası yaktı, hemen ardından da dashboardda ABS ışığı patladı ve ABS beyni tamamen devre dışı kaldı. Aracı sanayiye, bizim tanıdık elektrikçiye çekiciyle çektik. Otobeyine bilgisayarla bağlandığımızda krank mili sensörü arızası ve konfor beyni haberleşme kopukluğu verdi. Meğer önceden yapılan onarımda motor içi sigorta kutusu nem almış, zamanla oksitlenme yaptığı için tesisat kısa devreye düşmüş. Tesisatı komple elden geçirdik, arızalı sensörü ve röleleri değiştirdik, yürüründe veya elektroniğinde en ufak sorun kalmadı.
Ancak arabayı bu kadar masraf edip pırıl pırıl toparladıktan sonra kafama bir kurt düştü. Sanayiden çıkıp direkt mahalledeki sigorta acentesine uğradım, araca kasko yaptırmak istediğimi söyledim. Acentedeki eleman sistemden şasi numarasını girer girmez Abi bu araç ağır hasarlı, sistem kasko teklifi atmıyor, pert kayıtlı araç kasko yapılmaz deyip kestirip attı. Başka bir acente ise sadece %50 muafiyetli veya sınırlı kasko yapılabileceğini, onun da priminin normal bir araca göre iki katı çıkacağını söyledi. Tamam, araç zamanında ağır darbe almış ama şu an ABS beyni, hava yastıkları, şasisi pırıl pırıl ve muayeneden tek seferde geçti.
Aramızda bu süreci tecrübe etmiş olan veya sigortacılıkla uğraşan arkadaşlar varsa bir el atsın; gerçekten pert kayıtlı araç kasko yapılır mı yoksa acente acente gezip boşuna vakit mi harcıyorum? Hangi sigorta şirketleri bu tarz ağır hasarlı araçlara muafiyetsiz ya da makul şartlarda kasko poliçesi kesiyor? Süreçte eksper gelip aracı canlı inceliyor mu, yaptıran varsa yakın zamanda ne kadar prim ödedi detaylandırırsa çok makbule geçer.