Sağda solda duyuyordum ama başıma gelmez diyordum, en sonunda ben de kervana katıldım. 2017 model Fiat Egea 1.4 Fire Urban aracım şu an 118.000 km’de. Aracın ikinci sahibiyim, yaklaşık 2 yıldır sorunsuz biniyordum fakat son 6 aydır ciddi manada yağ eksiltmeye başladı. İlk başlarda 5000 km’de yarım litre eksiltirken şu an 1000 km’de neredeyse 1 litreye yakın 5W-40 yağ çekiyor. Geçen gün şehir dışına çıkmadan önce yağ çubuğunu bir çektim, seviye minimum çizgisinin bile altına düşmüş. Yüksek devirde gaza yüklenince egzozdan hafif mavi duman atmaya da başladı, durum iyice canımı sıkıyor.
Sanayide kendi ustama götürdüm, aracı kompresyon testine soktuk, silindir değerleri kağıt üstünde falan normal çıktı. Ancak usta bujileri sökünce uçlarında yağlanma gördü ve direkt piston segmanı ile subap lastikleri sertleşip aşınmış olabilir dedi. Hatta emme manifolduna yağ çekmesin diye PCV valfi (karter havalandırma valfi) tıkalı mı diye kontrol ettik ama valf temiz görünüyor. Yetkili servise gidip durumu anlattığımda ise bu motorların karakteristiği gereği yağ eksiltmenin normal olduğunu söyleyip geçiştirmeye çalıştılar. 1000 kmde 1 litre eksiltmenin neresi normal anlamış değilim.
Aranızda bu Egea 1.4 fire yağ yakma sorunu çözümü için net bir sonuç alan var mı? Segman attıran, subap gaytlarını yenileyip bu dertten tamamen kurtulan oldu mu aranızda? Yoksa motor katkısı vesaire kullanıp geçici çözümlerle mi idare ediyorsunuz? Hangi viskozitede yağ kullanmak eksiltmeyi yavaşlatır? Sanayide bu kronik problemi revizyon yapmadan çözen bir usta veya yöntem bilen varsa tecrübelerini paylaşırsa çok makbule geçer, arabadan soğuma noktasına geldim.