Usta kafayı yemek üzereyim, 2006 model 245.000 kmdeki Ford Focus 1.6 aracımda yaklaşık 2-3 haftadır anlam veremediğim bir problem var. Sabahları veya motor tamamen soğukken kontağı çeviriyorum, marş güçlü bir şekilde basıyor ama araç kesinlikle ateşleyip çalışmıyor. Ne zaman ki LPG anahtarına basılı tutarak sistemi direkt gazda çalıştırma moduna alıyorum, araba tek marşta tık diye saat gibi çalışıyor. Yani resmen araba benzinde çalışmıyor lpg de çalışıyor. Gün içinde motor sıcakken benzine almayı denediğimde ise motor aşırı sarsıntılı çalışıyor, rölanti dalgalanıyor ve gaza bassam bile tepki vermeyip birkaç saniye içinde stop ediyor.
Geçen hafta bizim sanayideki oto elektrikçiye götürdüm. İlk olarak benzin pompası rölesi ve sigorta kutusundaki ilgili sigortaları kontrol etti, oralar temiz çıktı. Ardından arka koltuğun altından benzin hortumunu söküp marş bastık, depodan öne doğru yakıt geliyor ama bana basıncı oldukça düşük gibi geldi. Usta, benzin basınç regülatörü arızalı olabilir ya da benzin pompası depoda kuru çalışmaktan basınç düşürmüş olabilir dedi. Başka bir usta ise enjektör kütüğü üzerinde biriken kütük tıkalıdır veya benzin enjektörleri yapışmıştır diyerek beni enjektörcüye yönlendirdi.
İşin garip yanı, araç LPGye geçtikten sonra gidişinde, çekişinde veya rölantisinde en ufak bir tekleme dahi olmuyor. Acaba LPG beyni (ECU) benzini kesen röleyi takılı mı bırakıyor yoksa benzin hattındaki bir sensör mü yanlış veri gönderiyor anlayamadım. Her sabah motor buz gibiyken arabayı direkt LPGde çalıştırmak zorunda kalıyorum, bu gidişle LPG regülatörü diyaframını da elimize alacağız diye korkuyorum. Daha önce bu tarz bir arıza yaşayıp noktasal atış çözüm bulan veya şu parçaya mutlaka baktır diyecek olan var mı?