Geçen hafta e-Devlete bir girdim, yıllardır gözüm gibi baktığım 2016 model 1.5 TDCi Ford Focus (şu an 184.000 kmde) araca 1.500 TL civarı ceza yazılmış. Güya Otoban katılımında 110luk yolda 141 km/h ile radara yakalanmışım. İşin garip tarafı ben o yolda ön ızgaradaki radar sensörü üzerinden adaptif hız sabitleyiciyi 110a sabitler öyle giderim, kadranda sapma bile olmaz. Neyse eve posta kutusuna ceza kağıdı geldi, tutanak var ama ne bir kanıt ne de hız koridoruna ait fotoğraf var. UYAP sisteminden de kontrol ettim evrak var ama görsel sıfır. Kısacası radar cezası geldi ama foto yok itiraz ediyim mi etmeyim mi kararsız kaldım.
Daha iki ay önce sanayide arabanın ön kadranında sapma var mı diye şanzıman üzerindeki hız sensörü ve ABS beynini bilgisayara bağlatıp kontrol ettirmiştim. Özel servisteki usta tekerlek devir sensörleri ile gösterge değerinin birebir senkronize çalıştığını, aracın asla hatalı yüksek hız göstermeyeceğini söylemişti. Zaten kadranda 110 görürken telefon GPSinde araç 108 km/h gösteriyor. Fotoğraf olsa tamam plakatör yanlış okumadı, araç benim deyip sineye çekeceğim ama fotoğrafsız ceza tutanağı bana çok saçma geldi. Muhtemelen yanımdan hızla geçen başka bir aracın hızını benim araca kesti gezici radar.
Daha önce Sulh Ceza Hakimliğine bu tarz kanıtsız veya fotoğrafsız radar cezası için başvurup cezasını iptal ettiren oldu mu aranızda? İtiraz dilekçesi yazarken fotoğrafa ulaşılamamasını ve delil yetersizliğini gerekçe göstersek hakim direkt iptal kararı verir mi, yoksa emniyet sonradan dosyaya fotoğraf ekleyebiliyor mu? Bir de %25 erken ödeme indirimini kaçırmamak için önce ödeyip sonra mı itiraz dilekçesi vereyim? Sanayideki kaportacı usta delilsiz ceza emsal kararlarla iptal olur dedi ama tecrübeli arkadaşlardan akıl almak istedim.