Aracım 2015 model Renault Megane 3 1.5 dCi EDC vites, şu an 168.000 kmde. Geçen hafta iş çıkışı arabayı çalıştırdım, tam hareket edecekken ekranda Vites Kutusunu Kontrol Ettirin uyarısı çıktı ve araç R (geri) vitese geçmemeye başladı. 1, 3 ve 5. vitesler tamamen kayboldu, araba sadece çift viteslerde (2-4-6) gitmeye çalışıyor ve felaket bir silkeleme yapıyor. Kontağı kapatıp 10 dakika bekleyince uyarı gitti ama ertesi gün kırmızı ışıkta durduktan sonra kalkarken araç kendini tekrar nötre (N) attı ve yolda kaldım. Sabahları soğukken hiçbir sorun yaşatmıyor ancak şanzıman ısınınca doğrudan sapıtmaya başlıyor.
Sanayide kendi ustama götürdüm, cihaza bağladık ve beyin iletişim hatası verdi. Usta şanzıman beyni üzerindeki ana soketleri söküp baktı, kablolarda hafif bir oksitlenme vardı, temizleme spreyi sıkıp geri taktı ama durum değişmedi. Selonoid valf ve vites çatalı konum sensörü değerlerini kontrol ettiğinde devrede garip voltaj dalgalanmaları olduğunu belirtti. Ustama göre başımdaki derdin adı net olarak Renault EDC şanzıman beyni arızası. Şanzıman kontrol ünitesinin (TCU) içindeki elektronik kartın zamanla şanzımanın kendi ısısına ve titreşime dayanamayıp lehim çatlağı oluşturduğunu, ısınınca da iletimi kestiğini söyledi. Bana revizyonlu beyin değişimi için işçilik dahil 28.000 TL gibi bir rakam çıkardı.
İşin açığı kafam çok karışık. Akü voltajı durur vaziyette 12.2V çıkıyor, acaba akü şarjı düştüğü için selonoidler tetikleyemiyor olabilir mi yoksa sorun kesin kartta mıdır? Aramızda daha önce bu Renault EDC şanzıman beyni arızası ile karşılaşıp kendi kartını tamir ettiren ya da revizyonlu beyin taktıran var mı? Kart tamiri yaptırsam 5-10 bin km sonra tekrar yolda kalır mıyım, yoksa direkt yetkili servisten sıfır beyin alıp kodlatmak mı mantıklı? İstanbul Anadolu yakası veya Kocaeli tarafında bu EDC beyninden gerçekten anlayan, garantili iş yapan oto elektronikçi usta tavsiyelerinize acil ihtiyacım var.