Usta kafayı yemek üzereyim, piyasanın durumunu biliyorsunuz bütçe kısıtlı diye gittim 2015 model Fiat Linea 1.3 Multijet aldım, araç 460.000 kilometrede. Arabanın zamanında sarıdan beyaza çevrildiğini biliyordum, satan adam motor yürüyen saat gibi, takside tek elden kullanıldı falan diye garantiler verdi. Çevremdeki herkes bana O kadar kilometreye girme, taksi çıkması araba alınır mı macera arama diyordu ama bütçe buna yetti, dinlemedik. Alalı 3 ay olmadı, son iki haftadır araba resmen sanayiden çıkmaz oldu. Sabahları ilk çalıştırmada marş basarken aşırı bir vuruntu yapıyor, araç sarsıntıdan beşik gibi sallanıyor ve göğüsteki sarı motor arıza lambası bir türlü sönmüyor.
Geçen gün bizim buradaki ustaya götürdüm, aracı bilgisayara bağladık. Bilgisayarda ilk başta EGR valfi arızası verdi, söküp balata spreyiyle güzelce temizledik ama egzozdan çıkan siyah duman ve rölantideki devir dalgalanması bir türlü geçmedi. Usta tekrar detaylı bakınca krank mili sensörü hatası aldığımızı ve mazot hattındaki basınç kaybından dolayı enjektör pülverizasyonunun bozulduğunu söyledi. Üstüne üstlük araba biraz ısınınca ECU beyin saçmalamaya başlıyor, hararet ibresi bir yükselip bir düşüyor. Usta kablo tesisatını kontrol ederken bu araba zamanında çok kurcalanmış, soketlerde aşırı oksitlenme var, elektrik tesisatı komple elden geçmeli deyip gözümü iyice korkuttu.
Şimdi ben bu arabaya motor rektefiyesi ve elektrik tesisatı derken nereden baksan 40-50 bin lira masraf edeceğim gibi duruyor. Benim gibi bütçesi kısıtlı olup ilanlara bakan kardeşlerim varsa ilk elden yaşayarak soruyorum; gerçekten bu devirde taksi çıkması araba alınır mı yoksa o paraya modeli düşük olsun ama hususi kullanılmış yıkık bir araç mı bakılmalı? Benzer enjektör ve sensör sorunlarını yaşayıp nokta atışı çözen var mı, ilk olarak nereden başlamamı tavsiye edersiniz?