Beyler sa, 2014 model Ford Focus 1.6 TDCi aracımla (şu an 192.000 km’de) geçen hafta bir talihsizlik yaşadım. Arka bagaj kapağı tesisatı içindeki kablolarda oluşan oksitlenme yüzünden plaka aydınlatma modülü kısa devre yapmıştı. Sanayiye varıp elektrikçi ustaya soketleri ve tesisatı yenilettim. Gitmişken aracın arkası gözüme biraz boş göründü, tampon sensörü etrafını falan temizletmişken hazır elim değmişken estetik dursun diye çift mühürlü Fransız kesim APP plaka bastırıp silikonla güzelce tutturdum.
Dün akşam şehir dışı dönüşü radar çevirmesine girdim. Memur arkadaş evrakları kontrol ettikten sonra direkt ön tampona yanaştı ve plakaya takıldı. Bu plaka orijinal değil, standart dışı font kullanılmış, bunu sökeceksin yoksa aracını bağlarım dedi. Ben mühürlü olduğunu, sanayideki kaportacının Cemiyet mührü varsa hiçbir şey olmaz dediğini söylesem de dinletemedim, bu seferlik sözlü uyarı yapıp bıraktı ama kafam acayip kurcalandı. İçime bir kurt düştü, internette her kafadan bir ses çıkıyor. Gerçekten güncel mevzuatta APP plaka yasak mı cezası var mı, tüvtürk muayenesinde ağır kusur mu sayılıyor?
Aramızda yakın zamanda bu yüzden trafik cezası yiyen ya da muayeneden kalan oldu mu? Plakayı sökmeye kalksam arkasındaki dayson silikonu temizlerken tampon boyasını kaldırmaktan da çekiniyorum. Eğer cezai işlemi ve puan düşmesi kesinse hiç riske girmeyip şoförler odasından karekodlu orijinal plakayı çıkarttıracağım. Bilgisi veya tecrübesi olan ustalar bir aydınlatırsa çok sevinirim.