Usta kafayı yemek üzereyim, araç 2013 model Opel Astra J 1.4 Turbo otomatik, 168.000 kmde. Dün akşam iş dönüşü çevre yolunda 90-100 km/s civarı sabit hızla seyrederken birden araç gaz yememeye, anlık güç kesmeye ve kasadan silkelemeye başladı. Tam o esnada gösterge panelinde motor arıza lambası sarı yanıp sönüyor şeklinde uyarı vermeye başladı. Sağa çekip kontağı kapattım, 5 dakika bekleyip tekrar çalıştırdım. Rölantide inanılmaz bir titreme var, egzozdan pat pat diye düzensiz ses geliyor ve araç sanki 3 silindir çalışıyor gibi pırpırlıyor. Gaza basıp yük bindirince lamba sabit yanmak yerine yine aralıklı olarak sarı sarı flaş yapmaya başlıyor.
Sabah çekiciyle sanayideki özel servise götürdüm. Cihaza bağladık, P0300 rastgele silindir ateşleme hatası ve P0302 2. silindir ateşleme kaçırma kodu verdi. Usta direkt ateşleme bobini ve bujilerden dedi, sıfır Delphi marka bobin taktırdım, bujileri de orijinal NGK iridyum ile değiştirdik ama sorun bir türlü çözülmedi. Sonra MAP sensörü (mutlak basınç sensörü) veya eksantrik konum sensörü okumuyordur diye düşündük, onları da söküp balata spreyiyle temizleyip denedik yine tık yok. Usta bu sefer eksantrik milinden veya valf zamanlamasından şüphelendi, boğaz kelebeğinde oksitlenme var ya da subap eritmiş olabilir dedi ama net konuşamıyor.
Yolda giderken motor arıza lambası sarı yanıp sönüyor uyarısı alıp benzer tekleme sorunu yaşayan oldu mu? Ateşleme sistemi yenilenmesine rağmen bu sorunun lambda (oksijen) sensöründen, enjektör tıkanıklığından veya ECU (motor beyni) kablo Tesisatındaki oksitlenmeden kaynaklanma ihtimali var mıdır? Ustaya boşu boşuna motor kapağı açtırmak istemiyorum, noktasal atış yapabilecek tecrübeli arkadaşlar bir akıl verirse çok sevinirim.