Bizim 2013 model Renault Megane 3 1.5 dCi araç 215.000 kmye dayandı ve son iki haftadır özellikle yük altındayken ciddi bir çekiş problemi yaşatmaya başladı. Geçen gün dik bir yokuşu çıkarken 3. viteste gaza yüklendiğimde motor devri bir anda 2000den 3500e kadar fırladı ama araç hızlanmak yerine geride kaldı, resmen motor bağırdı ama araba yürümedi. Hemen ardından da havalandırma kanallarından içeriye çok ağır, böyle yanık balata kokusuna benzer bir koku doldu. Düz yolda sakin sürerken çok hissettirmiyor ama sollamaya çıkarken aniden gaza basınca devir saati boşa düşer gibi yukarı fırlıyor.
Semptomlar artınca sanayideki ustama uğradım, aracı şöyle bir turlayıp lifte kaldırdık. Usta ilk olarak debriyaj pedalının aşırı yukarıda kavramasından ve sertliğinden şüphelendi. *Debriyaj alt merkezi* etrafında bir hidrolik kaçağı var mı diye baktı, sistemde hava veya kaçak olmadığını görünce doğrudan debriyaj setine yöneldi. *Krank keçesi* tarafından şanzımana yağ sızıp kaçırma yapma ihtimalini veya *şanzıman takozu* esnemesini sordum ama usta pedal taş gibi olmuş, kaçırma tamamen aşınmadan kaynaklı dedi. Şanzıman sökülürse çift kütleli *oynar göbekli volan* yüzeyinin de kontrol edilmesi gerektiğini, yüksek ısıdan dolayı kaçırma yaptığı için volanda yanık ve salgı oluşmuş olabileceğini belirtti.
İşçilik maliyetleri malum yüksek olduğu için şanzımanı hemen indirtmek istemedim, dükkandan çıktım. Tam olarak baskı balata bittiği nasıl anlaşılır, bunu servise gitmeden kendi imkanlarımızla netleştirebileceğimiz pratik ve kesin bir test yöntemi var mıdır? İnternette 5. viteste el frenini çekip stop ettirme testini gördüm ama debriyaj bilyesine veya şanzımana zarar vermekten korktuğum için denemedim. Benim durumumu yaşayıp sadece baskı balata değişimiyle sorunu çözen oldu mu, yoksa volanı da kesin değiştirmek gerekir mi? Yardımcı olursanız çok sevinirim.