Bizim 2013 model Ford Focus 1.6 TDCi (şu an 245.000 kmde) araçta yaklaşık 5 ay önce ciddi bir çekiş düşüklüğü ve motorda tekleme başladı. Göstergede arıza lambası yakıp araba kendini koruma moduna alıyordu. Sanayiye çekip bilgisayara bağlattığımda fark basınç sensörü arızası ve tıkanmış DPF uyarısı verdi. O dönem usta Temizletsen de dikiş tutmaz, sıfır parçalar çok pahalı deyince mecburen EGR valfi çelik contayla körlendi, DPFin içi boşaltıldı ve ECU (motor beyni) üzerinden yazılımla iptal işlemi yapıldı. Araba resmen rahatladı, yakıt düştü, performansı yerine geldi derken sorunsuz biniyordum.
Gelelim asıl dert ettiğim konuya; haftaya TÜVTÜRK muayene randevum var ve son günlerde uykularım kaçıyor. Çevremdeki sanayi esnafından ve arkadaşlardan çok farklı sesler çıkıyor. Kimisi Egzoz emisyon ölçümünde duman yoğunluğu yüksek çıkar, muayeneden direkt kalırsın diyor, kimisi de Siyah duman atmıyorsa, yazılım düzgün atıldıysa kimse anlamaz geçer diyor. Sanayide yazılımı yapan ustaya gittim, Oksitlenme veya arıza lambası yakmaz, dumanın da normal seviyede çıkar dedi ama internette EGR ve DPF iptali muayene sorunu başlığı altında yazılanları okuyunca iyice tedirgin oldum. Birçok kişi emisyon pulu alamadığı için muayeneden ağır kusurlu olarak geri dönmüş.
Şu an gaza dip yapınca egzozdan hafif bir siyah duman atıyor ama rölantide veya normal kullanımda duman yok. MAP sensörü ve enjektör kütüğünü yeni temizlettim. Şimdi ben bu EGR ve DPF iptali muayene sorunu ile karşılaşmamak için TÜVTÜRK öncesi dışarıdaki özel emisyon ölçüm istasyonlarında şansımı denemeli miyim? Bir de muayene çukurunda fiziki kontrolde DPF kutusundaki kaynak izini görüp bırakan oluyor mu? Bu şekilde içi boşaltılmış ve yazılımlı araçla yakın zamanda muayeneden geçen veya takılan ustalarım tecrübelerini paylaşırsa çok makbule geçer.