2015 model 1.5 dCi Renault Clio 4 touch paket aracımla yaklaşık 145.000 kmdir yoldayım, genel olarak memnunum ama son 2-3 aydır canımdan bezdiren bir durum var. Özellikle otobanda 100-110 km/s hızı geçtikten sonra sol şoför kapısından ve sol ayna hizasından içeri öyle bir ıslık ve rüzgar uğultusu giriyor ki radyonun sesini açsam bile kafam matkap gibi oyuluyor. Şehir içi düşük hızlarda pek belli olmuyor ama uzun yola çıkınca çekilmez bir hal alıyor. İnternette gezmediğim sayfa kalmadı, herkes farklı bir şey söylüyor ama net bir Clio 4 rüzgar sesi çözümü bulamadım.
Geçen hafta tanıdık bir kaportacıya gittim, durumu anlattım. Usta kapı ayar menteşesi aşağı sarkmış olabilir dedi, kapıyı biraz kastırıp hizaladı ama rüzgar sesi zerre azalmadı. Ardından cam krikosu mekanizması içeriden döşemeye baskı yapıyor mu veya cam fitile tam oturmuyor mu diye kapı panelini söktürdüm. İçerideki nem ve ses izolasyon süngeri yırtılmış, yerine silikon sıkıp kapattılar ama rüzgar uğultusu aynen devam ediyor. Ayna kapağındaki elektrikli ayna kablo tesisatının geçtiği delikten ve ayna üçgen plastiğinin arkasındaki klips tırnaklarının gevşemesinden içeri hava vakumladığını düşünüyorum. Hatta elektrikçi sol aynanın sinyal soketindeki oksitlenme için kapağı açtığında, ayna tabanındaki sızdırmazlık fitil contası zamanla erimiş dedi ama sıfır parçayı tek satmadıkları için müdahale edemedik.
Şimdi sırf bu yol sesi yüzünden arabayı satma noktasına geldim. Daha önce araca serum hortumu uygulaması yapıp, kapı fitili değişimi veya ayna tabanına sünger desteği atarak kalıcı bir Clio 4 rüzgar sesi çözümü elde eden var mı? Sanayide hangi ustaya gitsem bu kasaların kronik sorunu, ne yapsan çözemezsin deyip başından savıyor. Silikon spreyi falan geçici çözüm bile olmadı. Bu sorunu gerçekten kökten çözen bir yöntem, fitil takviyesi veya İstanbul içinde önereceğiniz nokta atışı bir usta varsa tavsiyelerinizi bekliyorum.