Sanayide usta usta gezmekten, her hafta farklı bir dükkanda sabahlamaktan yemin ederim gına geldi. Bende 2014 model 1.5 dCi Renault Symbol var, araç şu an 210.000 kmde. Yaklaşık üç hafta önce sabahları ilk çalıştırmada rölanti kendi kendine 1100 devir ile 500 devir arasında gidip gelmeye başladı. İki gün sonra da seyir halindeyken, tam 3. viteste ışıklara yaklaşırken çat diye motor stop etti. Marşa basıyorum, marş motoru cıvıl cıvıl dönüyor, benzin/mazot pompasının sesi de arkadan tık diye geliyor ama araba bir türlü ateşleyip çalışmıyor. Bazen 10 dakika bekleyince hiçbir şey olmamış gibi çalışıyor, bazen de yolda 80 ile giderken gaz kesiyor.
Geçen hafta tanıdık bir ustaya götürdüm, bilgisayara bağladık. İlk başta hatayı görünce MAP sensörü arızalı dediler, yan sanayi olmasın diye orijinal parçayla değiştirdik ama sorun 24 saat geçmeden tekrar patlak verdi. Başka bir oto elektrikçiye gittim, bu sefer Krank mili konum sensörü okumuyor, tesisatta kopukluk var dedi. Sensörü değiştik, hazır el değmişken EGR valfi temizliği de yapıldı ama araba düzelmedi. En son gittiğim usta ise sigorta kutusu oksitlenmesi olduğunu, hatta aracın BSI beyni ile motor beyni (ECU) arasındaki kablo demetinde temassızlık yaşandığını söyledi. Şimdiden dünya kadar para harcadım, ustaların deneme yanılma yöntemiyle parça değiştirmesinden iyice soğudum.
Arızayı bir şekilde çözüme kavuşturup bu arabayı acilen satmayı düşünüyorum. Sattıktan sonra sanayiye en az düşürecek, parçası ucuz, piyasası hızlı bir araç bakıyorum. Bütçem 450-500 bin TL civarı olacak. Aklımda üç seçenek var ama artık kronik sorun yaşamaktan çok korkuyorum. İkinci elde sorunsuzluk, yakıt cimriliği ve sanayisiz binmek adına Egea mı Symbol mü Clio mu tercih edilmeli? Benim gibi dert sahibi olup bu modellerden birine geçip rahat eden var mı?