Geçen hafta 2014 model 185.000 kmdeki Megane 3 1.5 dCi aracımla sanayiye külbütör kapağındaki hafif yağ terlemesini göstermeye gittim. Usta yağın tam nereden kaçırdığını anlamamız için motorun altını üstünü bir güzel yıkatman lazım, köpük sıkıp tazyikli su vursunlar öyle gel bakalım dedi. Ben de sanayinin yanındaki oto yıkamaya geçtim, elemanlar hiçbir sensörü kapatmadan tazyikli suyu ve deterjanı bastı motor kaputunun altına. Yıkamadan çıktım, daha 500 metre gitmeden ekranda enjeksiyonu kontrol ettirin uyarısı yandı ve araç silkelemeye, tekleme yapmaya başladı.
Hemen dükkana geri döndüm, usta bilgisayarı bağladı; MAF sensörü (hava akışmetre) ve alternatör civarındaki soketlerin ıslak olduğunu, soketlerde oksitlenme başladığını söyledi. Hava tutup kurutmaya çalıştık, arıza kodlarını sildik ama araba 3 gündür hala kendine gelemedi. Özellikle gaza yüklenince motor beyni (ECU) kendini korumaya alıyor gibi güç kesiyor. Sigorta kutusuna da su kaçmış olmasından ve rölelerin zarar görmesinden şüpheleniyorum.
Kafayı yemek üzereyim, sırf bir yağ kaçağı bulacağız diye sağlam arabayı rezil ettik. Sitede ve forumlarda araştırırken de kafam iyice karıştı. Gerçekten bu motor yıkama zararlı mı nasıl yapılır, bu işin güvenli ve doğru prosedürü nedir? Tazyikli su yerine susuz motor temizleme spreyleri ve mikrofiber bezle mi girmek gerekiyordu? Benim gibi su sıktırıp elektronik aksamı bozan oldu mu, soketleri söküp yağsız kontak sprey sıksam bu tekleme sorununu çözer miyim?