2016 model 142.000 km’deki Ford Focus Titanium aracımla geçen hafta oto yıkamadan çıktıktan sonra garip bir sorunla baş başa kaldım. Arabayı tazyikli suyla yıkattıktan sonra geri vitese taktığım ilk an arkada hiçbir engel, duvar veya araç olmamasına rağmen park sensörü sürekli ötüyor ve ekranda engel varmış gibi uyarı veriyor. Bazen kendi kendine 10 saniye düzelir gibi oluyor ama vitesi R konumuna aldığım an kesintisiz bir biiip sesiyle kafam şişiyor. Göğüsteki park sensörü kapatma düğmesine basıp susturmak zorunda kalıyorum, geri manevra yaparken de hiçbir şeye güvenemez oldum.
Dün sanayide kendi oto elektrikçime götürdüm, aracı cihaz bağlayıp arıza kodlarına baktı. Bilgisayarda sağ arka iç sensör arızası kaydetmişti. Usta arka tamponu komple söküp sensör soketi kısımlarını kontrol etti. Soketlerin birinde su birikmesinden dolayı hafif bir oksitlenme oluşmuş. Kontak spreyiyle güzelce temizledi, hava tutup kuruttu ama tamponu geri topladıktan sonra durum yine değişmedi.
Usta en son park sensörü beyni yani PDC modülü üzerinde durdu. Bagajın sağ döşemesinin altındaki modülün nem alıp almadığına baktık, sigorta kutusu üzerindeki ilgili sigortayı da söküp kontrol ettik ama parçalarda görünürde bir yanık veya arıza yoktu. Beyni resetlemek için akü kutup başını söküp 15 dakika bekledik, yine fayda etmedi. Şu an hala arabada geri vitese takınca park sensörü sürekli ötüyor hatası devam ediyor. Orijinal sensör fiyatları çok pahalı, yan sanayiler de düzgün çalışmıyor diyorlar. Daha önce böyle bir sorun yaşayıp nokta atışı çözen veya sorunun sensörde mi yoksa tampon tesisatında mı olduğunu nasıl anlayacağımı bilen var mı?