Güneşte arabaya her baktığımda sinirden çıldırmak üzereyim. Araç 2017 model siyah renk Renault Megane 4 1.5 dCi, şu an 142.000 kmde. Geçen hafta sonu arabanın kılcal çizikleri gitsin, rengi derinleşsin diye sanayide kaportacı bir tanıdığın yönlendirdiği bir dükkana bıraktım. Elemanlar araca güya pasta ve cila uygulaması yaptılar. Dükkandaki loş ışıkta teslim alırken araba ayna gibi parlıyordu ama ertesi gün öğlen güneşi vurunca kaputun ve kapıların üstü buram buram hologram ve örümcek ağı gibi dairesel çizik doldu.
Uygulamayı yapan yere geri götürdüm, usta Siyah araba bu, güneşte illaki belli eder, üstüne hızlı cila atarız geçer diye geçiştirmeye çalıştı. Dedikleri gibi bir sıvı sürdüler, iki yıkama sonra o dolgu maddeleri akıp gitti ve o çirkin hareler aynen geri çıktı. Sanayide başka bir ustaya dijital boya kalınlık ölçer ile boyayı ölçtürdüm; vernik tabakası 115-120 mikron civarında geliyor, yani çok şükür verniği henüz yakmamışlar. Fakat adamlar yün keçe ped ve yüksek devirli rotary polisaj makinesi ile bilinçsizce bastırarak girdiği için vernik üst yüzeyinde bu mikro kırılmaların ve dalgalanmaların kaldığını söyledi.
Şimdi bu işi mahalle arası yıkamacıya tekrar elletmeden, gerekiyorsa malzemeyi alıp kendim ya da işini bilen bir detailing dükkanında çözmek istiyorum. Vernik katmanına daha fazla inceltme yapmadan pasta cila hareleri nasıl giderilir, bunun tam tekniği nedir? Yüksek kesim kalın pasta yerine hare giderici ince finish pastası ve soft sünger ped kullansak bu hologramları tamamen alabilir miyiz, yoksa orbital polisaj makinesi şart mı? Bu dairesel izlerden ve dalgalardan boyayı bitirmeden kalıcı olarak kurtulmak için izlemem gereken yol hakkında tecrübeli arkadaşlardan detaylı tavsiye bekliyorum.