3 ay önce piyasaya göre uygun fiyatlı diye 2016 model 145.000 kmde Renault Megane 1.5 dCi araç aldım. Aracı alırken ekranda herhangi bir ikaz ışığı yanmıyordu ama ağır hasarlı olduğunu biliyordum. Satan adam sadece çamurluk değişti, şaselerde kaportada hiçbir şey yok, çıtır hasarlı diyerek aklımı çeldi. Çevremdekiler hep ağır hasar kayıtlı araba alınır mı hiç girme o riske diyordu ama bütçem buna yettiği için dinlemeyip riske girdim. İlk bir ay sorunsuz bindiğimi sandım fakat geçen hafta otobanda 110-120 km hızla giderken aniden araç koruma moduna geçti, gaz yememeye başladı ve ekranda Enjeksiyon Kontrol Ettirin uyarısıyla birlikte motor arıza lambası yaktı.
Hemen çekiciyle sanayide kendi ustama götürdüm. Bilgisayara bağladıklarında MAP sensörü emme basınç hatası ve EGR valfi konumlama arızası verdi. Ustam parçaları söküp bakmak için ön tamponu ve muhafazaları indirdiğinde facia ortaya çıktı. Meğer kazada ön ana elektrik tesisatı ağır darbe almış ve düzgün tamir edilmek yerine kablolar birbirine eklenip kalitesiz izole bantla sarılıp geçilmiş. Zamanla su ve nem aldığından tesisat içerisinde ciddi bir oksitlenme başlamış. Bu yüzden ECU motor beyni sensörlerden doğru voltaj referansı alamıyor ve aracı sürekli güvenli moda çekiyormuş. Düğmeye basıp kontağı açtığımda sigorta kutusundan çıt çıt diye röle sesleri geliyor ama araba bazen marş dahi basmıyor.
Elektrikçi usta bu arabanın tesisatının komple revize edilmesi lazım, kaza anında ABS beyni soketi bile kırılmış, üzerini silikonla yapıştırıp kapatmışlar dedi. Daha şimdiden parçalar ve işçilik hariç 30 bin liraya yakın masraf çıkardılar ve arızanın tamamen çözüleceğinin garantisini de veremiyorlar. Başına böyle bir tesisat felaketi gelen var mı? Şimdi geriye dönüp bakınca ağır hasar kayıtlı araba alınır mı diye soranlara kesinlikle macera aramayın derim. Bu oksitlenmiş kablo demetini komple çıkma orjinaliyle değiştirmek şart mı, yoksa tesisat tamiri yaptırıp randıman alan oldu mu? Tecrübeli arkadaşlardan fikir bekliyorum.