2018 model 1.5 dCi Renault Megane aracı geçen ay uygun fiyata toplamak amacıyla ihaleden satın aldım. Araç şu an 142.000 kmde, önden ufak bir kazası vardı ama sigorta şirketi vaktiyle dosyayı ağır hasarlı olarak kapatıp araca pert kaydı işlemiş. Sanayide kendi imkanlarımızla aracı Adan Zye topladık. Eğrilen şase ucu tezgahta milimetrik olarak düzeltildi, patlayan airbag beyni orijinal sıfır parçayla değiştirilip sisteme kodlandı. Motor tarafında ise arıza lambası yakan oksijen sensörü ve ABS modülü yenilendi. Şu an aracın beyninde en ufak bir arıza kodu (DTC) kalmadı, mekanik ve elektronik olarak araba saat gibi çalışıyor.
Tüm bu tamiratlar bittikten sonra arabayı tüvtürk muayenesinden de tek seferde sorunsuz geçirdim ve ruhsatı çıkardım. Ancak malum devir kötü, trafikte ne olacağı belli olmuyor; o yüzden emek harcadığım bu aracı kaskolatmak istiyorum. Dün kendi sigortacıma gittiğimde ağır hasarlı arabaya kasko yapamayız deyip kestirip attı. Başka bir acente ise sadece belirli şirketlerin %20-%30 muafiyet şartıyla veya çok yüksek primlerle poliçe kesebileceğini söyledi. Kafam iyice karıştı, net bir cevap alamadım.
Aramızda acente çalışanı olan veya yakın zamanda benzer şekilde ağır hasarlı/pert kaza geçmişi olan aracına kasko yaptırabilen var mı? Tam olarak pert kayıtlı araç kasko yapılır mı, yoksa sigorta şirketlerinin kapısını hiç boşuna çalmayıp sadece zorunlu trafik sigortasıyla mı bineniz gerekiyor? Şirketler poliçe yapmadan önce özel ekspertiz raporu mu istiyor, süreç nasıl işliyor tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.