Beyler geçen hafta yağmurlu havada işten dönerken bizim 2011 model Ford Focus 1.6 TDCi (238.000 kmde) araç aniden garip bir elektrik arızası verdi. Seyir halindeyken önce silecekler bir anda durdu, ardından çakmaklık soketi ve korna gitti. Gösterge panelinde herhangi bir arıza lambası yakmadı ama teyp kendi kendine kapanıp açılmaya başladı. Arabayı sağa çekip kontağı kapatıp tekrar açtım, silecekler çok ağır bir şekilde yarım tur attı ve ortada kaldı. Kolu çektiğimde torpidonun altından tık tık diye bir röle sesi geliyor ama sistem devreye girmiyor.
Ertesi gün sanayiye bizim oto elektrikçiye götürdüm. Bilgisayara bağladık, kayda değer net bir arıza kodu vermedi. Usta Kardeşim bunda BCM gövde kontrol modülünde oksitlenme olabilir ya da torpido altındaki panoda sigortalardan biri atmıştır, tek tek kontrol etmek lazım dedi. Ancak arabayı ikinci el aldığım için torpido altındaki kapağın üzerindeki etiket sökülmüş, şema falan kalmamış. Hangi sigorta neye ait, kaç amperlik sigorta takılması gerekiyor bilmediğimiz için usta da Ezbere iş yapmayalım, yanlış amper takarsak tesisatı yakarsın deyip beni geri yolladı.
Elinde bu kasa araçlar için Türkçe sigorta kutusu şeması ve anlamları olan var mı? Özellikle kabin içi sigorta kutusundaki rölelerin, sileceklerin ve konfor beyninin sigorta değerleri lazım. İnternette yabancı forumlarda birkaç görsel buldum ama benim aracın donanım paketiyle uyuşmadı. Hem bu şekilde ani elektrik kesintisi yaşayıp sorunu çözen oldu mu? Arıza sadece atmış bir sigorta veya röleden mi kaynaklıdır yoksa BCM beynini komple tamire mi göndermem gerekir? Yardımcı olursanız çok makbule geçer, sanayide usta usta gezmekten helak oldum.