Yaklaşık 3 hafta önce ikinci el 2015 model Renault Megane 3 1.5 dCi bir araç satın aldım, araç şu an 192.000 kmde. Alım satım sürecinde işi garantiye almak için kurumsal diyerek güvendiğimiz büyük bir ekspertiz firmasına götürdük. Ekspertizdeki arkadaşlar aracı inceledi, motora %88 kondisyonda dediler, iki parça lokal boya dışında raporda sorunsuz yazıp kağıdı elimize verdiler. Ben de rapora güvenerek noter devrini yapıp aracı aldım. Ancak memlekete dönerken otobanda araç bir anda Enjeksiyon Sistemini Kontrol Ettirin uyarısı verdi ve motor kendini korumaya alıp çekişten düştü. Benzinliğe çekip stop ettim, biraz bekleyip çalıştırınca arıza gitti ama ertesi gün sabah soğuk motorda rölantide şiddetli dalgalanma ve stop etme sorunu başladı.
Başıma geleni çözmek için aracı direkt sanayide güvendiğim bir pompacıya götürdüm. Bilgisayara bağladıklarında MAF sensörü hatalı sinyal veriyordu, ayrıca ustayla parçaları söktüğümüzde EGR valfi aşırı kurum kapladığı için açık kalmış ve takılıyordu. Daha da kötüsü, usta kablo tesisatını incelerken motor beyni soketlerinde daha önceden su almasından kaynaklı ciddi derecede oksitlenme fark etti. Ekspertiz firması aracı alırken sadece yüzeysel bir arıza taraması yapıp hafızadaki eski kodları silmiş, ancak ne bu oksitlenmeyi ne de mekanik kurumlanmayı raporda belirtmiş.
Şu an bana selonoid valfi, sensör değişimi ve tesisat temizliği için neredeyse 25-30 bin lira masraf çıkardılar. Yaşadığım bu acı tecrübeden sonra anladım ki ikinci el araç alırken ekspertiz raporunda nelere dikkat edilmeli sorusunun cevabını bilmeden hareket etmemek gerekiyormuş. Sadece kaporta boyaya ve bilgisayardaki anlık yeşil tiklere aldanıp araç alınmıyormuş. Benim gibi mağdur olmamak adına ekspertiz raporunda özellikle gizlenmiş arıza kodları, ecu soket durumu ve mekanik aşınmalar konusunda raporda geçen hangi ifadelere şüpheyle yaklaşmalıyız? Ekspertizin gözden kaçırdığı veya yazmadığı bu tarz gizli ayıplarda hukuki olarak hakkını arayıp sonuç alan var mı?