Geçen hafta sonu memlekete giderken şantiye bölgesinde yeni dökülmüş sıcak asfalt çalışmasına denk geldim. Karayolları doğru düzgün tabela koymadığı için mıcırlı ve ziftli yola 80-90 km hızla girdik. 2017 model 138.000 km’deki beyaz renk Ford Focus’un sağ sol marşpiyelleri, kapı altları, davlumbaz içleri ve hatta arka tampon fena halde katran kaplandı. Eve dönünce benzinlikte tazyikli su tuttum ama en ufak bir yumuşama bile olmadı. Hatta tamponun alt kısmındaki park sensörü yüzeyine katman şeklinde yapıştığı için sensör arabayı geri vitese takınca sürekli engel varmış gibi ötmeye başladı.
Dün sanayideki kaportacıya ve yıkamacıya uğradım. Yıkamacı gaz yağı sürer geçeriz dedi, sanayideki usta ise selülozik tinerle silmeyi teklif etti. Fakat selülozik tinerin aracın fabrikasyon vernik katmanı üzerinde matlaşma yapacağını, boya mikron değerine zarar vereceğini ve siyah plastik trim parçalarını eriteceğini bildiğim için arabayı ellettirmedim. Bulaşık süngerinin yeşil sert tarafıyla ovalayıp çıkaranları duydum ama o yöntem de boyayı tamamen çizer, ileride kılcal çiziklerden dolayı korozyon ve oksitlenme riski yaratır.
Kimisi de mazot sür yıka diyor ama mazotun kauçuk fitillere ve plastik sensör yuvalarına uzun vadede zarar verdiğini söyleyenler var. Bu meret kapı altlarında kurudukça adeta boyayla bütünleşti, taş gibi sertleşti. Boyanın verniğini yakmadan, plastik aksamlara ve sensör soketlerine zarar vermeden bu zift lekesi arabadan nasıl çıkar? Özel zift çözücü spreyler mi yoksa kil (clay bar) uygulaması mı kullanmak lazım, daha önce bu dertten sorunsuz kurtulan varsa ne önerirsiniz?