Geçen hafta 2016 model 142.000 kmdeki Ford Focus aracımla uzun yola çıkmadan önce benzinlikte hava bastım ama o günden beri arabanın gidişi bir garip hissettiriyor. Şoför kapısının iç sütunundaki etikette değerler yazıyor fakat fabrika ebatları 205/55 R16 olmasına rağmen benden önceki sahibi araca 215/55 R16 jant-lastik takımı taktırmış. Benzinlikteki dijital pompada hepsine rastgele 34 PSI bastım, yola çıkınca araç kasislerde takır tukur vurmaya ve özellikle virajlarda arkasını hafiften salmaya başladı. Üstüne üstlük kadrandaki TPMS sensörü arıza lambası da yola çıktıktan 20 kilometre sonra yandı ve ne yaptıysam söndüremedim.
Dün sanayideki usta tanıdığıma götürdüm, aracı cihaza bağladık. ABS teker hız sensörü tarafında bir arıza görünmedi ama sağ arka janttaki basınç sensörü soketinde oksitlenme olabileceğini ya da fazla basınçtan dolayı değer okuyamadığını söyledi. Supap valfi etrafına köpük sıktık, kaçak göçek yok. Usta Önlere fazla basmışsın, lastik tabanı ortadan aşınır, araç yük durumuna göre lastik basıncı kaç olmalı ön arka öğrenip ona göre ayarla dedi ama dükkan kalabalık olduğu için net bir PSI değeri veremeden beni gönderdi.
Aracı genelde eşimle iki kişi kullanıyoruz, bagajda da sadece stepne duruyor, yani araç çoğunlukla boş. Lastikçideki çırak Abi bu ebatlara ön arka 33 yap geç diyor, rot balansçı Yaz sıcağında hava genleşir önlere 32 arkalara 30 basman lazım diyor. Her kafadan ayrı bir ses çıktığı için aracın hem yol tutuşu bozuldu hem de aşırı sertleşti. Konforu bozmayacak, lastikleri düzensiz aşındırmayacak ve kadrandaki uyarıyı resetlediğimde tekrar yaktırmayacak şekilde ideal lastik basıncı kaç olmalı ön arka? Bu ebatları ve bu kasayı kullanan tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa çok makbule geçer.