Usta usta gezmekten, her sabah kaputu açıp su kontrol etmekten valla gına geldi. Araç 2014 model Volkswagen Passat 2.0 TDI B7 kasa, şu an 245.000 kmde. Yaklaşık iki aydır garip bir belayla uğraşıyorum: Araç motor suyu eksiltiyor ama kaçak yok. Her 500-600 kilometrede bir ekranda kırmızı hararet uyarısı verip su seviyesi ikazı yakıyor. Durup bakıyorum, genleşme kabındaki antifriz seviyesi minimum çizgisinin bayağı altına inmiş oluyor. Akşamdan altına karton seriyorum tık damlama yok, radyatör hortumları kuru, devirdaim pompasının etrafına bakıyoruz terleme bile yapmamış.
Geçen hafta bizim sanayideki ustaya götürdüm, genleşme kabı kapağı arızalıdır, basınç valfi kaçırıp suyu buharlaştırıyordur dedi. Kapağı orijinaliyle değiştirdik ama dert yine aynı, zerre değişmedi. Araca basınç testi uyguladık, sisteme 1.5 bar hava bastık saatlerce bekledi, basınç saatinde milim düşme olmadı. Termostat gövdesini ve hararet ısı sensörünün etrafını kontrol ettik, dışarıya herhangi bir sızdırma görünmüyor. Egzozdan beyaz duman atma veya motor yağında köpüklenme, boza kıvamı da yok ki direkt silindir kapak contası yaktık diyelim.
En son gittiğim VAG grubu özel servisi işin içine EGR soğutucusu (eşanjör) veya silindir kapağındaki mikro çatlak girebilir dedi. Yanma odasına ya da egzoz gazına azar azar buharlaştırıp atıyor olabilirmiş. Ama kapak sökmek çok ciddi maliyet, durduk yere motoru açtırmak istemiyorum. Benzer şekilde motor suyu eksiltiyor ama kaçak yok sorunu yaşayıp nokta atışı çözebilen var mı? Sorun gerçekten EGR radyatöründen mi kaynaklanıyordur yoksa gözden kaçırdığımız başka bir valf veya sensör bağlantısı olabilir mi?