Bizim 2013 model 1.5 dCi Megane 3ün (şu an 212.000 kmde) üzerindeki lastiklerden bir süredir aşırı yol sesi gelmeye başladı. Geçen hafta hafif yağmurlu havada fren yapayım dedim, ABS sensörü hemen devreye girdi ve araç resmen kızaklayarak ileri kaydı. Sanayideki rot balansçıya götürdüm, diş derinliğine baktı, Kardeşim bunun dişleri var ama kauçuğu pişmiş, taş gibi olmuş, bu lastik ömrünü çoktan tamamlamış dedi. Dedim usta bunlar kaç yıllık, ben arabayı alırken önceki sahibi lastikleri yeni taktırdığını söylemişti. Birlikte lastik yanağına baktık ama usta dükkandaki yoğunluktan tam ilgilenemedi, çamurdan da net bir şey okuyamadık.
Şimdi kendim garaja inip fırçayla iyice temizleyip yanakları kontrol edeceğim fakat tam olarak nereye odaklanmam gerektiğini bilmiyorum. Dış yanakta mı yazmak zorunda yoksa montajı yaparken ters takıp iç tarafta mı bıraktılar emin olamadım. Bu lastik üretim tarihi nerede yazar tam olarak? DOT ibaresinin yanındaki o 4 haneli rakamı arıyorum ama yanağın üzerinde bir sürü kabartma yazı, karkas bilgisi ve yük indeksi var, kafam iyice karıştı. Bu arada lastik basınç sensörü de panelde arada bir uyarı veriyor, jantın içindeki oksitlenme yüzünden supap diplerinden hava mı kaçırıyor yoksa lastik sertleştiği için esneme yapamayıp jant yanağından mı kaçırıyor çözemedim.
Eğer baktığımda lastikler 5-6 yıllık çıkarsa hiç riske girmeyip direkt takımı değiştireceğim çünkü virajlarda da arabanın arkası hafiften salmaya başladı. Jantı komple sökmeden, dışarıdan bakarak bu kodu görebileceğim standart bir açı var mıdır? Bir de tam olarak lastik üretim tarihi nerede yazar ve o 4 haneli rakam bloğunu (örneğin 2521 gibi) tam olarak nasıl okumam gerekir? Daha önce bu durumla karşılaşan veya lastik yanağındaki kodlama mantığını iyi bilen ustalardan yardımları bekliyorum.