Geçen hafta bütçeme uygun bir araç ararken sanayiden tanıdık bir kaportacının vasıtasıyla 2017 model Renault Symbol 1.5 dCi araca denk geldim. Araç sarı kaplamadan dönme, ruhsatta beyaz geçiyor ve kadranında 280.000 km yazıyor fakat bilgisayara bağlayıp baktığımızda orijinalinin 620.000 km olduğu ortaya çıktı. Fiyatı piyasasının neredeyse yarı fiyatına bırakıyorlar diye niyetlendim ama aracı alıp ustama test ettirdiğimde işin rengi değişti. Araçla yola çıktığımızda 2500 deviri geçince birden gaz kesiyor ve panoda enjeksiyon kontrol ettirin uyarısı yakıyor. Sanayide elektrikçi ustama gösterdik, cihaza bağladığında krank mili sensörü sinyal yok hatası verdi ve soketlerde ciddi oksitlenme olduğunu tespit etti.
Usta kablo tesisatını kurcalarken EGR valfi tıkalı olduğu için turbo basıncının da olumsuz etkilendiğini, aracın altındaki motor beyni (ECU) koruma kapağı kırık olduğu için su aldığını belirtti. Kontak açtığımda ön göğüsün altındaki röle kutusundan sürekli çıt çıt diye ses geliyor ve araç bazen ilk marşta çalışmayıp 3-4 defa bastıktan sonra zorla çalışıyor. Sanayideki usta Bu arabayı toplamak seni maddi olarak yıpratır, elektrik tesisatı sil baştan yenilenmeli dedi ama aracı satan kişi En fazla 5-10 bin lira masrafı var, soket temizlenirse düzelir diye ısrar ediyor.
Kafam inanılmaz karıştı çünkü bütçem kısıtlı ve bu piyasada uygun fiyata araç bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Sizce bu kadar elektriksel ve mekanik sorunu olan bir taksi çıkması araba alınır mı, yoksa hiç bu riske girmeyip daha yüksek kilometreli ama temiz hususi bir model mi bakmalıyım? Benzer mekanik ve elektronik problemleri yaşayıp tesisat revizyonu yaptıran var mı, masraflar sanıldığı gibi uçuk seviyelere çıkıyor mu? Tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum.