Bizim 2018 model Ford Kuga 2.0 TDCi (şu an 185.000 km’de) araca hafta sonları çekme karavan bağlamak için sanayide TSE belgeli çeki demiri montajı yaptırdım. Montajı yapan usta şasi bağlantı noktalarını tork değerlerine göre sıktı, elektrik tesisatında aracın beynine yük binmesin ve arıza lambası yakmasın diye röleli CAN-BUS modülü kullandı. Arka stoplardan hat çekip bagaj tarafındaki ana sigorta kutusuna ek hat çekildi, 13 pinli soket bağlantısı da sorunsuz yapıldı. Şu an sinyaller, fren lambaları ve karavanın iç aydınlatması hatasız çalışıyor ancak işin resmiyet kısmında kafam ciddi anlamda karıştı.
Sanayideki usta bana e-imzalı yetkili mühendis projesi, fatura ve tip onay belgesi verdi ama çeki demiri ruhsata işletme prosedürü tam olarak hangi sırayla işliyor bir türlü emin olamadım. Kimi mühendisin verdiği evrakla direkt TÜVTÜRKe gidip tadilat muayenesi randevusu alman lazım diyor, kimi de önce TSE araç kontrol merkezine (AKM) aracı götürüp fiziki inceletme yaptırman şart diyor. Şasiye bağlanan parçaların ve modülün evraklarıyla ilk durak tam olarak neresi olmalı? Ayrıca muayene sırasında araçtaki park sensörü veya arka tampon tesisatı gibi sonradan bağlanan aksamlar tadilat muayenesinde problem çıkarır mı?
Geçen gün muayene istasyonunun oradaki bir muameleciye danıştım, TSE onay belgesinin tarihi basıldıktan sonra 30 gün içinde notere gidip ruhsatı yeniletmezsen işlemler iptal olur, sıfırdan proje çizdirirsin dedi. Ruhsata çeki demirli ibaresini ekletirken notere ne kadar harç ödeniyor ve muayene randevusu alırken randevu türünü tam olarak ne seçmemiz gerekiyor? Aracın normal periyodik muayenesinin bitmesine daha 10 ay var, bu işlem yüzünden sıfırdan muayene ücreti mi ödeyeceğim yoksa sadece tespit/tadilat ücreti mi alınacak? Yakın zamanda bu çeki demiri ruhsata işletme prosedürü adımlarını başından sonuna kadar sorunsuz tamamlayan ustalar veya araç sahipleri izlemem gereken yolu adım adım anlatırsa çok memnun olurum.