Geçen hafta TEM bağlantı yolunda akşam karanlığında derin bir çukuru son anda fark ettim ama kaçamadım, sağ ön tekerlek öyle bir vurma yaptı ki güm diye ses geldi, lastik patladı sandım. Araç 2016 model Ford Focus 1.6 TDCi, şu an 148.000 kmde. O olaydan beri özellikle 110-120 km/s hıza çıktığımda direksiyonda belirgin bir titreme ve tabanda sarsıntı başlıyor. Düşük hızlarda pek hissettirmiyor ama otobana çıkınca arabanın dengesi bozuluyor. Ertesi gün vakit kaybetmeden sanayide rot-balansçıya götürdüm. Tekerleği söküp balans makinesine bağladılar, yeni kurşun balans ağırlığı çaktı usta, Tamamdır abi sıfırladık dedi ama yola çıktım değişen hiçbir şey olmadı.
Şüphelenip başka bir tamirciye gösterdim, alt takıma baktık. Rot çubuğu, salıncak burçları ve poyra bilyası sağlam çıktı, akslarda veya amortisör takozu tarafında da gözle görülür bir boşluk yok dediler. Usta jantın dış yüzeyinde sorun görünmese bile iç yanağından eğrilmiş olabileceğini, jantın salgı (yalpalama) yaptığını söyledi. Ancak boş yere jant presletme veya düzeltme işlemine para vermek istemiyorum, malum sanayide her kafadan farklı bir ses çıkıyor.
Aramızda bu durumu daha önce tecrübe etmiş olan var mı? Bir araçta jant yamukluğu nasıl anlaşılır, bunu kendi imkanlarımızla veya kesin olarak anlamanın bir yolu var mıdır? Tekerleği krikoya kaldırıp çevirsek gözle salgı yaptığı fark edilir mi yoksa mutlaka komparatörlü ölçüm mü gerekir? Tecrübeli arkadaşlardan tavsiye bekliyorum.