Sağda solda kime sorsam farklı bir şey söylüyor, kafam iyice karıştı. 2013 model 1.3 Multijet Fiat Linea aracım var, şu an orijinal 185.000 kmde. Yaklaşık iki hafta önce şehir dışı seyahatinden döndükten sonra gaza her bastığımda kaputun altından belirgin bir ses gelmeye başladı. Özellikle 1700 ile 2300 devir arasında, vites fark etmeksizin gaz pedalına dokunduğum an kaputun altından bildiğiniz ambulans veya polis sireni gibi ince bir ses geliyor. İnternette araştırma yaparken linea 1.3 multijet turbo ıslık sesi geliyo normal mi diye aratan bir sürü kişi gördüm ama bendeki ses son günlerde iyice belirginleşmeye başladı.
Geçen hafta sanayide kendi ustama götürdüm aracı. Usta gaza yüklendi, ben dışarıdan dinledim. İlk etapta intercooler hortumu yırtık olabilir mi diye baktılar ama hortumlarda veya bağlantı kelepçelerinde herhangi bir kaçak tespit edilemedi. Usta bana Multijet motorların çoğunda hafif turbo mili boşluğundan dolayı bu ses olur, çekişten düşmediği sürece sür gitsin dedi. Gerçekten de araçta siyah duman atma, çekişte düşme veya herhangi bir arıza lambası yakma gibi bir durum yok. Hatta turbonun basıncını ölçtürmek için MAP sensörü söküldü, sensörün ucu zifiri kurum doluydu, balata spreyiyle temizleyip geri taktık. Wastegate valfi ve EGR tarafı da görevini yapıyor dediler ama içim hiç rahat değil.
Aranızda bu tarz ıslık/siren sesini yaşayıp kesin çözüme ulaşan var mı? Ses turbo pervanesindeki aşınmadan mı kaynaklanıyor yoksa egzoz manifold contası kaçırdığı zaman da böyle bir ses yapabilir mi? Turboyu söktürüp revizyona göndermeli miyim yoksa bu şekilde kullanmaya devam etmek motora daha büyük bir masraf açar mı? Deneyimli arkadaşların yorumlarını bekliyorum.