Bizim 2014 model 1.5 dCi Renault Megane 3 aracı yaklaşık 198.000 km’dir sıkıntısız kullanıyordum ama son bir aydır araba iyice canımı sıkmaya başladı. Özellikle 2000 devirin altında araç bildiğin dip gaz yapsam bile gitmiyor, sanki arkadan biri çekiyor gibi isteksiz hızlanıyor ve gaza yüklenince dikiz aynasından gördüğüm kadarıyla hafif siyah duman atmaya başladı. Geçen hafta uzun yola çıkarken otobanda enjeksiyon kontrol ettirin uyarısıyla birlikte motor arıza lambası yaktı ve araç doğrudan koruma moduna geçip gücü kesti. Sağa çekip stop ettim, biraz bekleyip çalıştırınca lamba söndü ama rampa yukarı çıkarken arabanın nefesinin tıkandığı çok belli oluyor.
Dün sanayide her zamanki ustama götürdüm, aracı obd cihazına bağladığında MAF sensörü hava akış değerlerinin tutarsız olduğunu ve egzoz gazı devirdaim tarafında akış bozukluğu kodu verdiğini söyledi. Söküp baktığında EGR valfi üzerinde ciddi miktarda kurum birikmesi olduğunu, valfin mekanik olarak açık kaldığını belirtti. Usta bunu temizleriz ama 10 bin km sonra yine aynı çileyi çekersin, gel bunu hem mekanik olarak kör tapayla tıkayalım hem de motor beyni (ECU) üzerinden yazılımla iptal edelim, araba nefes alsın dedi. Hatta ileride dizel partikül filtresi (DPF) tarafını da tıkamasın diye bu işlemin şart olduğunu iddia etti.
İşlem kafama yattı gibi oldu ama dükkandan çıkıp araştırınca kafam iyice karıştı. Kimisi EGR kapatılınca yanma odası sıcaklığının artacağını, bunun da uzun vadede subaplara ve turbo basınç valfine zarar vereceğini söylüyor. Kimisi de tam tersine motor temiz hava çekeceği için performansı artar, yakıt düşer diyor. Gerçekten EGR valfi iptali zararlı mı, uzun vadede motora, silindir kapağına veya katalitik konvertöre büyük bir masraf açar mıyız? Aranızda bu iptal işlemini yaptırıp uzun kmler sorunsuz binen var mı, yoksa hiç maceraya girmeyip sıfır orijinal parça alıp yola devam etmek mi mantıklı? Tecrübeli arkadaşlardan fikir bekliyorum.