2012 model 1.6 Ti-VCT Ford Focus aracıma yaklaşık 3 hafta önce Atiker Grand marka kit taktırdım. Araç şu an 142.000 kmde, montaj öncesinde tüm ağır bakımlarını yaptırmıştım, hatta ateşleme bobini ve bujileri sıfır takıp öyle teslim etmiştim. Montaj bitip depoyu fulledikten yaklaşık 80-100 kilometre sonra gösterge panelinde ikaz belirdi. Şehir içi kullanımda LPG taktırdıktan sonra motor arıza lambası yanması canımı bayağı sıktı. Arabayı benzine aldığımda lamba kendi kendine sönmüyor fakat arıza tespit cihazıyla sildirince benzinde 200 km yol yapsam dahi yakmıyor, ne zaman tüpe geçsem ilk 50 kilometrede tekrar sarı ışık yakıyor.
Geçen hafta montajı yapan yetkili servise geri götürdüm, OBD cihazına bağladıklarında P0171 - Sistem Çok Fakir (Bank 1) arıza kodu düştüğünü gördük. Usta regülatör basıncını biraz açtı, LPG beyni üzerinden gaz haritasını sıfırlayıp yola çıktık ve otobanda AFR ayarı yaptı. Oksijen sensörü (Lambda sensörü) voltaj değerlerinin LPGde dalgalandığını ama yazılımla bunu tolerans içine aldığını söyleyip beni gönderdi. Ancak aracı teslim alıp akşam eve dönerken, özellikle 3000 deviri geçip yük bindirdiğimde motorda hafif silkeleme başladı. Kırmızı ışıkta durduğumda ise rölanti 500 ile 1100 devir arasında gidip gelmeye başladı, araç neredeyse stop edecek gibi oluyor.
Sanayide tanıdık bir özel servise gösterdim, oradaki usta MAP sensörü değerlerini inceledi ve manifold delinirken vakum kaçağı oluşturulmuş olabileceğini veya manifold contasından emme havası aldığını iddia etti. Ayrıca LPG enjektör nozullarının çapının küçük gelmiş olabileceğini, regülatör kesici valf kısmında basınç düşmesi yaşandığını söyledi. Kimisi oksijen sensörün ömrünü tamamlamış değiştir diyor, kimisi ayardan diyor. Bu şekilde kullanmak subap eritmeye kadar gider diye korkuyorum. LPG taktırdıktan sonra motor arıza lambası sorunuyla karşılaşıp nokta atışı çözüm bulabilen veya bu sorunu çözen var mı, süreçte nasıl bir yol izlemeliyim?