Geçen sene bu zamanlar forumdaki İlk arabam ne olmalı tavsiyeler başlıklarını saatlerce okuyup gaza gelerek aldığım 2011 model 168.000 kmdeki Opel Astra J 1.4 Turbo aracımla son bir aydır tam anlamıyla sanayi mesaisi yapıyorum. Olay yaklaşık üç hafta önce durup dururken başladı; araç 3000 deviri geçince aniden yığılma yapıyor, gaz yememeye başlıyordu. İlk başta yakıttandır dedim ama gaza biraz daha yüklenince gösterge paneli panayır yerine döndü. Anahtar işareti ve motor arıza lambası aynı anda yandı, araç kendini direkt korumaya aldı. Çektim sanayiye, cihaza bağladık P0299 turbo şarj basıncı düşük hatası verdi.
Sanayideki usta ilk önce EGR valfi tıkalıdır diyip söküp temizledi ama dert bitmedi. Sabahları ilk çalıştırmada motor sarsıntılı çalışıyor, rölantide ibre sürekli inip çıkıyordu. Usta bu sefer eksantrik mili konum sensörü arızalı olabilir diyerek parçayı değiştirdi. Tam oldu deyip sanayiden çıktım, 20 kilometre gitmeden araç yine aynı hatayı verdi ve çekişten düştü. Kontak anahtarını çevirip düğmeye basınca ön sigorta kutusundan garip bir tık tık sesi geliyor, röle çekip bırakıyor gibi yapıyordu. Kutuyu söküp baktığımızda ana soketlerde ve tesisatta ciddi derecede oksitlenme olduğunu fark ettik.
En son tanıdık bir oto elektrikçiye ve beyinciye götürdük. Motor beyni (ECU) pinlerinde nemden dolayı temassızlık olduğunu ve turbo basınç sensörünün sisteme yanlış voltaj değeri gönderdiğini söylediler. Şu an beyin tamirde, lehimler yenileniyor ve kablo tesisatı revize ediliyor ama usta bile kesin düzeleceğinin garantisini veremiyor. Cebimden çıkan paraya mı yanayım, günlerdir arabasız kaldığıma mı bilmiyorum. İlk arabasını alacak arkadaşlara ibret olsun, benim gibi elektronik aksamını kontrol ettirmeden araç almayın. Bu tarz elektriksel temassızlık ve sensör arızalarıyla karşılaşan, nokta atışı çözüm bulan var mı aranızda?