Sağ önden darbe alıp sigortadan ağır hasar kaydı işlenmiş 2016 model Opel Astra 1.6 CDTI (142.000 kmde) bir araç satın aldım. Aracı alırken sanayide güvendiğim kaporta ve mekanik ustama götürüp baştan aşağı baktırdım; podyelerde hafif düzeltme var ama şasi uçları temiz, yürüründe veya rot ayarında hiçbir problem çıkmadı. Kazadan sonra hava yastığı beyni ve ön ABS sensörü yenilenmiş. Tesisattaki soketlerde hafif bir oksitlenme vardı, onu da oto elektrikçi kabloları revize ederek halletti. Motor performansı, EGR valfi ve turbo basıncı saat gibi çalışıyor.
Gelgelelim asıl kafamı kurcalayan meseleye... Aracı eksiksiz toplatıp binek hale getirdikten sonra kafam rahat etsin diye sigortacıma başvurdum ama sistem üzerinden sürekli ret uyarısı veriyor ya da piyasa değerinin çok üzerinde uçuk primler çıkarıyor. Acentedeki arkadaş pert kayıtlı araç kasko yapılır mı soruma bazı şirketler yapar ama muafiyet koyar dedi, diğeri ise ağır hasarlı araca hiçbir sigorta şirketi kasko kesmez diyerek kestirip attı. Benim niyetim aracı uzun süre kullanmak olduğu için en azından hırsızlık, yangın veya doğal afet gibi durumlara karşı güvenceye almak.
Direksiyon kutusu ve fren sistemini tamamen sıfırlayıp bu kadar masraf yaptıktan sonra arabayı kaskosuz trafiğe çıkarmak hiç içime sinmiyor. Gerçekten pert kayıtlı araç kasko yapılır mı, yapılıyorsa hangi sigorta şirketleri bu riski kabul ediyor? Olası bir kaza durumunda ekspertiz pert kaydını bahane edip ödeme yapmaktan kaçınır mı? Bu süreci daha önce tecrübe etmiş, ağır hasarlı aracına kasko yaptırabilmiş arkadaşların tavsiyelerini ve yol haritasını bekliyorum.