Geçen hafta sonu aileyle birlikte memlekete giderken otobanda başıma hiç beklemediğim bir iş geldi. Araç 2017 model 1.6 Valvematic benzinli Toyota Corolla, şu an 142.000 kmde ve bakımlarını aksatmamaya özen gösteririm. Sıcak havada, Otoban yokuşunu yaklaşık 120-130 km/s hızla tırmanırken aniden ekranda Toyota Corolla CVT şanzıman ısınma uyarısı çıktı ve araç bir anda kendini korumaya alıp gaz kesmeye başladı. Hemen sağa çekip aracı rölantide çalışır vaziyette 15-20 dakika soğumaya bıraktım. Uyarı ekrandan gittikten sonra yola devam ettim ama 80-90 km hızı geçince veya hafif bir rampaya gelince aynı hatayı tekrar tekrar verdi.
Pazartesi günü hiç vakit kaybetmeden sanayideki tanıdık bir Japon oto özel servisine götürdüm. Ustaya durumu anlattım, aracı arıza tespit cihazına bağladıklarında P0711 şanzıman yağı sıcaklık sensörü devre aralığı kodu okudular. İlk iş olarak şanzıman yağını değiştirelim dediler; karter söküldü, alt filtre temizlendi ve orijinal Toyota CVT Fluid FE yağ koyduk. Eskiyen yağın rengi kararmıştı ama şanzıman karterindeki mıknatıslarda aşırı bir metal çapağı yoktu. Usta, şanzıman yağı soğutucu eşanjörünün tıkanmış olabileceğini ya da hidrolik ünite içindeki bir solenoid valf grubunun takılı kalıp yağı radyatöre yeterince devirdaim ettiremediğini söyledi. Ayrıca sensör soketlerinde olası bir oksitlenme vakası yüzünden beynin yanlış değer okuma ihtimalinden de bahsetti.
Yağ değişiminden sonra usta tamamdır dedi fakat dün akşam teste çıkıp dik bir rampayı sıkıştırdığımda aynı Toyota Corolla CVT şanzıman ısınma uyarısı ekranda yeniden belirdi. Gerçekten çok can sıkıcı bir durum, arabaya güvenip uzun yola çıkamaz hale geldim. Daha önce aranızda Multidrive S şanzımanda bu sorunu yaşayıp çözen var mı? Sorun şanzıman yağı soğutucusu değişim Стратег veya temizliğiyle mi çözülüyor yoksa TCU yani şanzıman beyni tarafında bir yazılım/donanım revizyonu mu gerekiyor? Tecrübeli ustaların veya başından bu arıza geçen arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum.