Geçen ay 2014 model Ford Focus 1.6 TDCi Titanium paket bir araç aldım. Kadran göstergesinde 138.000 km yazıyordu, satan adam da il dışından geldiği için kurumsal olduğunu iddia eden bir ekspertiz firmasına sokup raporu aldık. Ekspertiz raporunda sadece motor üfleme testi ve kaportaya bakıldı, sorunsuz deyip raporu verdiler. Aracı teslim alıp memlekete dönerken yolda aniden ekranda motor arıza lambası yandı ve araç kendini korumaya alıp çekişten düştü. Ertesi gün sanayide kendi güvendiğim özel servise çekip bilgisayara bağlattığımda acı gerçekle yüzleştim. Gösterge panelindeki veri ile ECU yani motor beyni üzerindeki saat verisi eşleşse de, usta ABS modülü ve şanzıman kontrol ünitesi derin kayıtlarına girdiğinde aracın gerçekte 280.000 kilometrede olduğu ortaya çıktı.
Ustam hemen enjektör geri dönüş değerlerine ve turbo basınç sensörü canlı verilerine baktı. Bu parçalardaki yıpranma ve değer farkı 138 bindeki arabanın işi değil, mekanik olarak da araba bitik dedi. Zaten vites körüğündeki, direksiyon simidindeki ve pedal kauçuklarındaki aşırı aşınmayı görünce zamanında uyanmam gerekiyordu ama boyasız-değişensiz masalına kandık. Ayrıca kurumdan tıkanmış EGR valfi ve oksitlenmiş direksiyon sargısı arızası da cabası oldu. Satan kişi sadece kadrandan ve motor beyninden kilometreyi çektirmiş, ABS beynindeki ve kayıtlı arıza geçmişindeki km loglarını sıfırlamayı unutmuş ya da becerememiş.
Şimdi satan kişiye dava açıp hukuki süreci başlatıyorum ama benim gibi tuzağa düşmek istemeyenler için sormak istiyorum; bir alıcı olarak ekspertize tamamen güvenmeden kilometresi düşürülmüş araba nasıl anlaşılır? TÜVTÜRK muayene kayıtları ve PTT KM sorgulaması dışında, farklı elektronik beyinler arasındaki km uyumsuzluğunu yakalamak için hangi detaylı arıza tespit cihazlarına bakılması şarttır? Benim başım yandı, başkalarının da canı yanmasın diye bu işin teknik püf noktalarını konuşalım istiyorum.