Beyler başıma gelen lanet olay yüzünden kafayı yemek üzereyim. Üç ay önce ikinci el 2013 model Renault Megane 3 1.5 dCi satın aldım. Araç kadranda 168.000 kmde görünüyordu, kaportası diri, içi temiz duruyordu. Ekspertize götürdük, adamlar motor %85, kaportada iki parça boya var deyip raporu verdi, biz de güvendik aldık. Ancak geçen hafta araba sabahları geç çalışmaya ve 2000 devir civarında tekleme yapmaya başlayınca bizim sanayideki Nuri Ustaya götürdüm. Aracın OBD soketine lisanslı arıza tespit cihazını bağlayıp canlı verilere bakarken usta birden duraksadı, bu arabada bir gariplik var dedi.
Usta ECU yani motor beynine girdiğinde DPF (dizel partikül filtresi) son rejenerasyon kmsinin 284.000 km olarak kaydolduğunu gördü! Şok olduk, hemen ABS beyni kayıtlarına baktık; oranladığımızda tekerlek dönme saatleriyle kadrandaki km birbirini tutmuyor. Üstelik enjektör geri dönüş değerlerini ölçtüğümüzde ve valf basınçlarına baktığımızda motorun en az 300 bin km devirmiş gibi yıprandığı ortaya çıktı. Adamlar kadrandaki çipi söküp kmyi 168 bine çekmişler ama beynin alt katmanlarındaki verileri silmeyi unutmuşlar. Şanzıman bilyasından ses gelmesini geçtim, sigorta kutusundaki rölelerin etrafında bile yaşa bağlı oksitlenme başlamış.
Şimdi satan adama dava açmaya hazırlanıyorum ama noter satışı öncesi ekspertize sokmuş olmama rağmen bu durumu yaşamak canımı çok sıktı. Beyindeki bu log dosyaları ve beyin verileri mahkemede bilirkişi raporuyla delil sayılır mı? Ayrıca ekspertiz raporlarında yazan standart yazılara güvenemeyeceğimizi anladık, peki teknik olarak kilometresi düşürülmüş araba nasıl anlaşılır? Airbag beyni veya şanzıman beyni gibi müdahalesi en zor olan birimlerdeki gizli km kayıtlarını kesin olarak gösteren bir yazılım ya da yöntem var mıdır, daha önce başına böyle bir olay gelen var mı?