Bizim 2018 model Volkswagen Passat 1.6 TDI (şu an 138.000 kmde) araçta yaklaşık iki aydır garip bir durum var. Gösterge panelinde start-stop simgesinin üzerinde çizgi çıkıyor ve sistem bir türlü devreye girmiyor. İşe gidip gelirken sürekli şehir içi trafiğe takılıyorum, ışıklarda duruyorum ama tık yok. Vites konsolundaki düğmeye basıp kapatıp açıyorum, ekranda Start-Stop durma anında devre dışı gibi uyarı veriyor ama motor bir türlü stop etmiyor. İlk başlarda havalar soğuktur, akü voltajı düşmüştür diye pek önemsemedim ama havalar ısındı, hafta sonu 300 km uzun yol yaptım geldim yine tık yok. Kafama takıldı, internette start stop devreye girmiyor neden diye aratıp bakmadığım yer kalmadı ama net bir cevap bulamadım.
Geçen hafta sanayide kendi özel servisime götürdüm aracı. Usta OBD cihazına bağladı, motor ve konfor beyninde görünen herhangi bir arıza kodu yok dedi. Üzerindeki AGM tipi aküyü ölçtüler, voltaj değerleri ve alternatör şarj durumu normal çıktı. Usta eksi kutup başındaki IBS sensörü (akü şarj durum sensörü) üzerinde hafif bir oksitlenme tespit etti, soketi söküp kontak sprey ile temizledi ama yine değişen bir şey olmadı. Ayrıca debriyaj pedal sensörü ile klima basınç valfi verilerini kontrol ettik, veriler normal görünüyor. Usta en son akü voltajı iyi görünse de amper gücü düşmüş olabilir, BMS beyni aküyü korumak için sistemi kilitliyordur dedi ama emin olamadı.
Başına böyle bir sorun gelen veya bu durumu çözen var mı? Gerçekten bu start stop devreye girmiyor neden böyle yapar zırt pırt? Akü ölçümde sağlam çıksa bile iç direnci düştüğü için beyin izin vermiyor olabilir mi, yoksa gözden kaçırdığımız başka bir sensör veya sigorta arızası mı var? Sanayide deneme yanılma yöntemiyle boşu boşuna akü veya beyin değiştirmek istemiyorum, benzer tecrübesi olanlar fikir verirse çok makbule geçer.