Bizim 2018 model siyah Ford Focusa (şu an 142.000 kmde) yaklaşık 14 ay önce sanayide tanıdık bir detaylı temizlikçide 9H sertlikte dedikleri pahalı bir uygulama yaptırdım. Arabayı teslim alırken ayna gibiydi, üstüne dökülen su durmuyor boncuklanıp kayıyordu. Ancak son 2-3 aydır araçtaki o hidrofobik etki tamamen bitti. Ne su iticilik kaldı ne de o ilk günkü derin parlaklık. Geçen hafta sonu aracı bizzat kendim yıkarken fark ettim, tavan ve kaputta hafif kılcal matlaşmalar ve hareler de yeniden hortlamış durumda. Kafam çok karıştı, uygulamayı yapan yer 3 yıl garanti vermişti ama daha 1.5 yılı deviremeden boya eski mat haline döndü.
Geçen gün sanayide boyasız göçükçü bir ustaya başka bir iş için uğramıştım, elinde mikron ölçüm cihazı vardı. Öylesine kaput ve tavanın vernik katmanı kalınlığına baktık, usta yüzeyde koruyucu bir tabaka kalmadığını, boyanın doğrudan dış etkenlere maruz kaldığını söyledi. Yıkamada kesinlikle köpük yerine kaliteli şampuan kullanırım, benzinliklerdeki fırçaları asla araca sürdürmem. Acaba yüzeyde oksitlenme veya aşırı reçine birikmesi mi var diyerek sanayiden demir tozu temizleyici aldım ve kil uygulaması yaptım ama boyadaki matlık gitmedi. Vernik üzerindeki katmanın bu kadar hızlı sökülmesi bana hiç normal gelmedi.
Usta polisaj keçesi vurulmadan ve ince bir pasta atılmadan boyanın eski canlılığına gelmeyeceğini söylüyor ama tekrar işlem yaptırırsam yine aynı sorunu yaşamaktan korkuyorum. Gerçek kullanım şartlarında, kapalı garajı olmayan günlük kullanılan bir araçta seramik kaplama ne kadar dayanır? Yaptırdığım yer kalitesiz malzeme mi kullandı yoksa uygulama hatası mı var anlayamadım. Aranızda bu uygulamayı yaptırıp 2-3 sene sorunsuz verim alan var mı, yoksa her yıl düzenli wax/hızlı cila atıp geçmek daha mı mantıklı?