Dün sabah işe gitmek için 2016 model 1.6 TDI Passat B8 (182.000 kmde) aracımın başına geçtim. Kontağı çevirdim, araba sorunsuz çalıştı fakat frene basıp vitesi D konumuna aldığımda ekrandaki D harfi yanıp sönmeye başladı ve araç gaza basmama rağmen milim kıpırdamadı. Vitesi Rye takıyorum yine aynı şekilde göstergede R yanıp sönüyor ama şanzıman kavramıyor. Aracı stop edip 5 dakika bekledim, kutup başını söküp beyni sıfırlamayı denedim belki elektriksel bir takılmadır diye ama nafile. Ne ileri gidiyor ne geri, vites kolu boşa düşmüş gibi hareket ediyor ama şanzıman hiçbir şekilde vitese geçmiyor.
Aslında bu durumun sinyallerini 2-3 hafta öncesinden vermeye başlamıştı. Ara sıra trafikte dur-kalk yaparken 1den 2ye geçerken hafif bir vuruntu ve kararsızlık oluyordu. Sanayideki özel servise götürdüğümde usta bilgisayara bağladı, mekatronik basınç tüpü basınç kaçırıyor olabilir ya da selenoid valf tıkanmıştır deyip şanzıman yazılım güncellemesi ve adaptasyon yapıp beni gönderdi. O anlık düzelir gibi olmuştu ama dünkü olaydan sonra araç tamamen kilitlendi, çekiciyle sanayiye kaldırmak zorunda kaldım.
Şu anki usta cihaza bağladığında P0841 basınç sensörü hatası ve vites konum sensörü sinyal yok arızası veriyor. Usta mekatronik kartında oksitlenme olabileceğini, hatta mekatronik beyni kompleks olarak değişmezse düzelmeyeceğini söylüyor ve işçilikle beraber çok ciddi rakamlar çıkarıyor. Başka bir usta ise sadece şanzıman sigortası veya rölesi patlamış olabilir, boşuna mekatronik değiştirme dedi. Kafam iyice karıştı. Tam olarak başlıkta dediğim gibi passat b8 dsg şanzıman vitese geçmiyo yardım edin, daha önce başına böyle bir olay gelen veya nokta atışı arızayı bilebilecek birisi var mı? Mekatroniği revize ettirmek mi mantıklı yoksa sıfır beyin mi takmak gerekir?