Usta usta gezmekten bıktım artık, başına gelen varsa bir akıl versin. Aracım 2012 model Renault Megane 3 1.5 dCi, şu an 198.000 km’de. Son iki haftadır başıma musallat olan bir dert var: Şehir içi veya uzun yolda fark etmiyor, araç seyir halindeyken bi anda gaz kesiyor neden yapar bunu bir türlü çözemedik. Yolda 90-100’le giderken sanki birisi arkadan arabayı asılıyormuş gibi pedal birden boşa düşüyor. Gaz pedalına sonuna kadar bassam da devir ibresi dibe çöküyor ve araç hiçbir şekilde ivmelenmiyor. Kenara çekip stop edip 10 saniye bekleyip tekrar çalıştırınca bazen düzeliyor, bazen de 1-2 kilometre sonra yine aynısını yapıyor.
Geçen hafta sanayide kendi ustama götürdüm, cihaz bağladık. Cihazda net bir arıza kaydı da düşmüyor merete, bazen anlık yakıt basınç hatası verip siliyor. Usta ilk başta yakıt filtresindendir dedi, orijinal filtreyle değiştirdik ama zerre değişme olmadı. Sonra gaz kelebeği potansiyometresi kontrol edildi, MAP sensörü sökülüp balata spreyi ile temizlendi ama sorun ertesi gün yine tekrarladı. Başka bir pompacı usta ise EGR valfi kurum kilitliyor ya da krank mili konum sensörü ısınınca saçmalıyor olabilir dedi. Ezbere parça değiştirmek istemiyorum, parçalar ateş pahası oldu.
İşin garibi ekranda bazen Enjeksiyonu Kontrol Ettirin uyarısı veriyor, bazen hiçbir arıza lambası yakmadan gazı tamamen kesiyor. Sigorta kutusundaki rölelerde oksitlenme mi var yoksa motor beyni (ECU) ısındığında saçmalayıp yakıtı mı kesiyor anlayamadım. Bu şekilde sollamaya çıkmaya korkar oldum, arkadan gelen araçla burun buruna kalacağız diye ödüm kopuyor. Daha önce bu tarz bir sorun yaşayıp noktasal atış çözüme ulaşan var mı, nereden başlamalıyım?