Aracım 2009 model W204 kasa C180 Kompressor, şu an 182.000 kmde ve üzerinde bilinen M271 motor var. Yaklaşık 2-3 haftadır özellikle sabahları veya araç 5-6 saat yattıktan sonra ilk çalıştırmada 2-3 saniye süren çok rahatsız edici bir şıkırtı, adeta dizele benzer bir takırtı sesi gelmeye başladı. Araç ısındıktan sonra ses tamamen kesiliyor ama o ilk marş anındaki ses adeta ciğerimi söküyor. Son günlerde bu Mercedes C180 kompresör zincir sesi olayı iyice sıklaşmaya başladı ve sabahları aracı çalıştırırken uykularım kaçıyor.
Geçen hafta bizim buradaki Mercedes özel servisine götürdüm aracı. Usta bilgisayara bağladığında kam mili konum sensörü tarafında hafif bir zamanlama sapması kaydı olduğunu söyledi. Kaputu açıp ilk marşı dinlediğinde direkt olarak eksantrik vanos dişlileri aşınmış ve zincir esnemiş dedi. Bütçemi şu an zorlayacağı için hemen yaptıramadım, şimdilik sadece zincir gergisi değişse bizi idare eder mi diye sordum ama usta sente atlaması riski olduğunu, zincir uzadıysa vanos dişlilerini de sıyıracağını ve motoru kucağımıza alabileceğimizi söyledi.
Daha önceki yağ bakımında 5W-30 tam sentetik yağ kullanmıştım, acaba yağ kütüğündeki selenoid valf ya da iticiler (lifter) Yağ dolana kadar mı ses yapıyor diye düşünmeden edemiyorum. Aranızda bu Mercedes C180 kompresör zincir sesi derdini yaşayıp sadece gergi veya palet değişimiyle çözen oldu mu, yoksa altlı üstlü set olarak vanos dişlileri, paletler ve zincir komple değişmek zorunda mıyız? Yakın zamanda bu M271 motor için zincir seti değişimi yaptıran varsa parça ve işçilik maliyeti ortalama ne kadar tutar, tecrübeli ustaların ve kullanıcıların tavsiyelerini bekliyorum.