2019 model 1.6 Multijet Fiat Egea aracıma jant aramaktayım, araç şu an 118.000 km’de. Üzerindeki fabrika çıkışı 16 inç sac jantlar ve kapaklar hem aracın o güzel hatlarını tamamen kapatıyor hem de kasa leylek gibi yüksek duruyor. Geçen hafta sanayideki rot-balansçıya gittim, aracı lifte kaldırdık. Aklımda 17 veya 18 inç bir model takmak var ama kasaya hangisi yakışır tam kestiremiyorum. Dükkanda denemek için ET değeri yüksek offsetli bir jant taktık fakat direksiyonu tam tur kırınca iç kısımdan amortisör çanağına hafif sürttüğünü fark ettik. Tam olarak bu noktada takıldım, fiat egea ya hangi jant gider sizce, 4x98 bijon ölçüsüne tam oturan elmas kesim veya füme jantlar bu kasada nasıl durur?
Bir diğer çekincem de teknik detaylar ve yürüyen aksam konusu. Jant büyütünce lastik basınç sensörü (TPMS) kalibrasyonu sürekli arıza lambası yakar mı diye endişeleniyorum. Torna ustası poyra göbeği oturmazsa yüksek hızda direksiyonun titreme yapacağını, bunu çözmek için de bilezik veya 15 mm flanş (spacer) kullanmamız gerektiğini söyledi. Fakat spacer takarsak bu sefer de aks bilyasına ve poyra rulmanına aşırı yük binecek, bilyaları öttüreceğiz diye korkuyorum.
Özellikle füme veya kurşun gri Egea sahibi olan, daha önce 225/45/17 veya 215/45/17 ebatlarına geçen tecrübeli arkadaşlar varsa tavsiyelerine çok ihtiyacım var. Şehir içi kullanımda süspansiyon konforu çok sertleşiyor mu, çamurluk ağızlarına sürtme yapıyor mu? Hem görsellik hem de teknik açıdan hangi modeli, kaç inç önerebilirsiniz?