Bizim 2019 model Fiat Egea 1.6 MultiJet Lounge paket araca artık güzel bir jant takmanın vakti geldi sanırım. Araç şu an 112.000 kmde ve üzerinde fabrika çıkışlı standart jant takımı var. Hem kışlık lastikleri ayrı janta geçirmek hem de arabanın leylek gibi duran o yüksek görüntüsünü biraz toplamak istiyorum. Geçen gün sanayideki rot-balansçı ustanın dükkana uğradım, elinde 17 inç 5x98 bijon aralığına uygun birkaç offsetli model vardı ama denerken tam içime sinmedi.
Dükkanda jantı ön poyra göbeğine oturtup denerken ET değeri düşük geldiği için ön taraftaki fren kaliperi jantın iç koluna neredeyse sıfır yanaştı. Sanayideki usta araya 0.5 mm flanş spacer atarız, tork anahtarıyla sıkarız hiçbir şey olmaz dedi ama ben poyra bilyası çabuk biter veya yüksek hızda direksiyonda balans tutmayıp titreme yapar diye riske girmek istemedim. Ayrıca Egeaların arka çamurluk içi yapısı gereği yüksek yanak veya geniş taban takınca amortisör çanağına sürtme riski de doğuyor.
Aracın orijinal süspansiyon konforunu bozmadan, yay kesme veya presleme işlerine girmeden arabayı tok gösterecek bir model arıyorum. Bu noktada kararsız kaldım, sizce fiat egea ya hangi jant gider sizce? Fabrika çıkışlı elmas kesim füme Lounge Plus jantları mı bakayım yoksa çamurlukları tam dolduracak aftermarket çok kollu jantlara mı yöneleyim? Tecrübesi olan arkadaşlar taban, yanak ve ET değeri verirlerse çok makbule geçer.