Sıkıntı yaklaşık bir aydır devam ediyor, araç 2015 model Opel Astra 1.4 Turbo, şu an 168.000 kmde. İlk başlarda 1000 kilometrede bir çay bardağı kadar eksiltiyordu çok önemsemedim ama son iki haftadır haftada bir genleşme kabındaki suyu tamamen bitirmeye başladı. İşin garip tarafı akşam park ettiğim yerin altına bakıyorum tek damla su yok. Sanayide aracı lifte kaldırdık, alt muhafazayı söktük; devirdaim pompası, radyatör hortum birleşimleri, termostat gövdesi hepsini detaylıca kontrol ettik, her yer kupkuru. Sisteme özel ekipmanla basınç bastık, basınç saatinde milim düşme olmadı. Kısacası arabada motor suyu eksiltiyor ama kaçak yok, delirmek üzereyim.
Gittiğim usta direkt silindir kapak contası yanmış olabilir, motor suyu yanma odasına kaçıp egzozdan buhar olarak atıyordur dedi. Ama arabada ne gaza yüklenince beyaz duman atma var ne de yağ kapağında köpürme veya mayonezleşme var. Araçta çekiş düşüklüğü, rölanti dalgalanması ya da hararet yükselmesi gibi hiçbir belirti de yok. Lambda sensörü arıza lambası yakmadı, arıza tespit cihazına bağladığımızda da hiçbir hata kodu vermiyor. Başka bir usta da EGR soğutucusu içten çatlamış olabilir, anti-friz oradan manifolda sızıp gazla birlikte yanıyordur dedi ama o parça da pahalı olduğu için deneme yanılma yoluyla söktürmek istemedim.
Kalorifer radyatörü patlamış olsa torpido altına sızdırır, sürücü veya yolcu tarafındaki paspaslar ıslanır dediler; döşemeleri kontrol ettim en ufak nemlenme dahi yok. Genleşme kabı kapağını değiştirdim, belki belirli bir sıcaklık ve basınçtan sonra tahliye valfi kaçırıyordur diye sıfır orijinal kapak taktım ama yine çözüm olmadı. Dün akşam yine göstergede soğutma suyu seviye uyarısı verdi, yarım litreye yakın saf su ve antifriz eklemek zorunda kaldım. Birebir bu sorunu yaşayıp çözen, nokta atışı nokta tespiti yapan oldu mu? Contayı açtırmadan veya motoru elletmeden önce kontrol ettirmem gereken başka bir valf, rekor veya gözden kaçan bir detay var mıdır?